2020. szeptember 8., 17:42

A kormányfő szerint a "kritikus gondolkodás" hiánya lehetett a Holokauszt egyik oka

A kormányfő szerint a kritikus gondolkodás hiánya is a holokauszt okai között szerepel.

matovics holokauszt
Fotó: Facebook MKP

Ha képesek lettünk volna arra, hogy kérdéseket tegyünk fel és kritikusan gondolkodjunk azzal kapcsolatban, amit a rossz szimbóluma, Adolf Hitler állított a maga idejében, sosem süllyedtünk volna annyira mélyre. Ezt Igor Matovič (OĽANO) kormányfő jelentette ki a Szeredi Holokausztmúzeumban tett látogatása során.

Nem tudtunk ellenállni annak a politikusnak, aki a gazdasági válság idején olyan megoldást próbált találni, amellyel rámutathatott a tettesekre, akiket minden rossz okaként állíthatott be. Ehhez pedig olyan valakiket talált, akik nem tudtak védekezni”
 

– közölte a kormányfő, aki hozzátette, hogy az európai zsidóság már az azt megelőző időszakban is sokszor volt gúny és megvetés tárgya.

„Ezért a válság idején már nagyon könnyű volt megtenni a következő lépést, és ellenük uszítani az embereket, illetve ujjal mutogatni a zsidókra, a fogyatékkal élőkre, romákra vagy a más politikai meggyőződésű emberekre; végül pedig sárga csillaggal megjelölni őket, és azt mondani, hogy minden rosszról ezek az emberek tehetnek” – mondta Matovič a beszédében.

A Szeredi Holokausztmúzeum egy volt munka- és koncentrációs tábor helyén jött létre. Ennek egy művelődési központ is a része. A múzeum a szlovákiai zsidó áldozatoknak állít emléket. 1941 és 1945 között körülbelül 16 000 zsidó fordult meg a szeredi  munka- és koncentrációs táborban. Többségüket a holokauszt során meggyilkolták. A szeredi tábor az egyetlen autentikus, a második világháború idejéből származó munka- és koncentrációs tábor Szlovákia területén.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.