2021. szeptember 5., 12:54

A kormányfő nem tart az idő előtti választásoktól

A TA3 hírcsatorna Politikában című vitaműsorban Eduard Heger miniszterelnök egyebek mellett az esetleges előrehozott parlamenti választások lehetőségéről is beszélt.

A kormányfő nem tart ettől, bár megjegyezte, hogy erre nem is lát okot.

Igor Matovič pénzügyminiszter és miniszterelnök-helyettes leváltása sincs napirenden, nem is áll szándékában egy ilyen lépés. Ezt azzal kapcsolatban jegyezte meg, hogy az ellenzék a Matovič fejét és új parlamenti választások kiírását követeli.

Heger reagált  Peter Kovařík országos rendőrfőkapitány lemondására is. Kifejtette:

Rendőrségünk egy tisztulási folyamaton megy keresztül, ha a rendőrség körül minden rendben volna, erre nem kerülne sor."

Azokat a koalíció felbomlásával kapcsolatos spekulációkat is cáfolta, amelyek Boris Kollár (Sme rodina) házelnök fenyegetése nyomán kaptak lábra. Korábban a második legnagyobb kormánypárt vezére kilátásba helyezt a politikai tömörülés kilépést a koalícióból, amennyiben elfogadnák a Büntető Törvényköny vitatott 363. paragrafusának módosítását. Ez a jogszabály tette lehetővé, hogy a Főügyészség szabadlábra helyezte a Szlovák Információs Szolgálat vizsgálati fogságban tartott korábbi vezetőjét, Vladimír Pčolinskýt. Heger szerint Kollár később megváltoztatta a véleményét.

A kormányfő megerősítette:

Biztosan állítható, hogy nem Boris Kollár határozza meg a kormány irányvonalát. A kormányprogram szellemében munkálkodunk. A koalíció képes a felmerült problémák megoldására és itt van a választók akarata is, hogy végig kell csinálni a választási időszakot."

A vitatott paragrafust egy szakértői csoport fogja megvizsgálni, amely hétfőn, szeptember 6-án ül össze.

Heger hangsúlyozta: a törvénymódosítás nem az események nyomán vált időszerűvé, a főügyész hatáskörének korlátozásával már a 2020-ban elfogadott kormányprogram is számolt. Szerinte ez kimondottan szakmai kérdés, és ő a szakértők véleményét szeretné meghallgatni. A kormányfő azonban nem válaszolt arra a kérdésre, hogy Maroš Žilinka jelenlegi főügyész élvezi-e a bizalmát.

Megosztás
Címkék