2022. február 9., 17:46

A kormányfő és a védelmi miniszter üdvözli a védelmi megállapodás jóváhagyását

Eduard Heger kormányfő és Jaroslav Naď védelmi miniszter (mindketten OĽANO) üdvözli, hogy az SZK Nemzeti Tanácsa szerdán jóváhagyta az SZK és az USA közötti, védelmi együttműködésről szóló megállapodást. Egyetértenek abban, hogy a szerződés megerősíti a Szlovák Köztársaság biztonságát.

Eduard Heger
Fotó: TASR

A kormányfő leszögezte: a megállapodás nem jelenti a szlovák szuverenitás végét. "Senki sem fog nukleáris fegyvereket szállítani ide, és nem jön ide több ezer katona sem, hogy megtámadják Oroszországot" - tette hozzá. Heger szerint a védelmi megállapodásról szóló vita leleplezte az ellenzéket, amely nem tartja tiszteletben sem a parlamentet, sem az állampolgárokat. Rámutatott, hogy a szélsőségesekkel szövetkezett az a párt, amelynek a jelöltjei súlyos korrupciós bűncselekmények elkövetését ismerik be.

Számomra is döntő fontosságú ülés volt. Látni akartam, vajon a kormánykoalíció támogatja-e, hogy továbbra is demokráciában, szabadon és jólétben éljünk, és folytatódjon mindaz, amit 1989 óta akarunk. És megtörtént. Ez egy nagy pillanat"

- fogalmazott a védelmi miniszter. Hangsúlyozta, hogy a képviselők ellenálltak a közösségi hálókon kifejtett nyomásnak és a parlament előtti "szervezett tüntetésnek" is. Ismét elmondta, hogy az ellenzék jelenlegi vezetői, Robert Fico (Smer-SD) és Peter Pellegrini (független) voltak azok, akik a szerződést 90 százalékban megtárgyalták.

Juraj Krúpa (OĽANO), a védelmi bizottság elnöke a parlamenti szavazás kapcsán "történelmi pillanatról" beszélt, mert ezzel Szlovákia szerinte megerősítette a külpolitikai és biztonsági orientációját. Juraj Šeliga, a  Za ľudí képviselője szerint a koalíciós partnerek nem látnak problémát abban, hogy Boris Kollár (Sme rodina) házelnök tartózkodott. Hozzátette: előre tájékoztatta a koalíciót a Sme rodina képviselőinek szándékairól, de emellett világossá tette azt is, hogy támogatja a külpolitikai orientációnkat. Šeliga szerint az a fő, hogy a többség támogatta a megállapodást.

A jelen lévő 140 képviselő közül 79 szavazott a védelmi megállapodás jóváhagyása mellett, 60 pedig ellene. A szerződést még ratifikálnia kell az államfőnek is.

A dokumentum lehetővé tenné az amerikai fegyveres erők számára a Malacky-Kuchyňa és a Sliač katonai repülőterek, esetlegesen más létesítmények használatát is, bérleti díj fizetése nélkül. A megállapodás tíz évre szólna. Ezt követően is érvényben maradna, felmondani egyéves felmondási idővel lehetne.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.