2021. május 12., 21:28

A kormánybiztos útmutatója segíti a kisebbségi nyelvtörvény betartását

Az utóbbi időben megnőtt azoknak a panaszbeadványoknak a száma, melyeket a kisebbségi kormánybiztosi hivatal kap az etnikailag vegyes régiókban élő állampolgároktól amiatt, hogy nem tüntetik fel az adott kisebbség nyelvén az élet és az egészség védelméről szóló, valamint a biztonságot és a vagyonvédelmet érintő információkat. Erre Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos hívta fel a figyelmet a közösségi hálón.

bukovszky-laszlo.jpg
Bukovszky László: A kisebbségi pártok esetében a törvény eltörölné az 5%-os küszöböt
Fotó: TASR

Közzétett egy segédanyagot is, mely összefoglalja a vállalkozók és más jogi személyek kisebbségi nyelvtörvényből adódó kötelességeit.

Szeretnék minél több segítséget nyújtani az üzleteknek, hogy a kisebbségi jogok terén maximálisan ügyfélbarát módon járhassanak el"

- jegyezte meg Bukovszky.

Az említett útmutató, mely felsorolja, hogy mely információkat kell két nyelven közzétenni, a kormánybiztos hivatalának honlapján érhető el. Ezek közé tartoznak például a közegészségügyi, világjárvánnyal kapcsolatos figyelmeztetések, illetve a fogyasztóvédelemmel, tűzvédelemmel, munkavédelemmel kapcsolatos információk. Az etnikailag vegyes régiókban két nyelven kell feltüntetni például a biztonsági kamerarendszerre figyelmeztető feliratokat, vagy a parkolási rendet is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.