A kormány nyilvánosságra hozta a hétfői kormányülésen elhangzottak egy részét. Matovičnak vagy Sulíknak van igaza? Hallgassa meg!

Frissítve: 21:35
2021. január 13., 17:08
ma7 | TASR

A kormány közzétett egy hangfelvételt a hétfői (január 11.) kormányülés egy részéről. A felvétel az országos koronavírus-teszteléssel kapcsolatban elhangzottakat rögzíti. A vonatkozó javaslatot utólag adták hozzá a szerdai kormányülés napirendi pontjaihoz.

Fotó: TASR

A hétfői, 65. kormányülésről készült hangfelvétel egy részének közzétételét Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter indítványozta.

A hangfelvételt az alábbi, DennikN által közzétett videóban hallgathatja meg:

Naď azt állítja, hogy Richard Sulík (SaS) miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter hétfőn még kimondottan egyetértett Igor Matovič (OĽANO) kormányfő javaslatával. Ezt követően a médiából értesült arról, hogy a miniszterelnök-helyettes ellenzi az országos tesztelést.

„Ez már x alkalommal előfordult. A kormányülésen elhangzott valami, amit aztán Sulík máshogy tálalt a médiának” – mondta Naď, hozzátéve, unja már ezt a magatartást.

2021. január 13., 16:54 Frissítve: 11:48

Sulík bocsánatot kért: Félreértés történt, kollégáim félreértettek

Állítja: a hétfői kormányülésen nem az országos teszteléssel értett egyet, hanem csupán azzal, hogy tesztelés csak a legkritikusabb régiókban, járásokban történjen meg.

Matovič a hétfői ülés után bejelentette:

Szlovákiában két héten belül újabb országos tesztelésre kerül sor. A tömeges szűrővizsgálatot addig fogják ismételni, amíg az incidencia értéke nem csökken 0,5 százalék alá. A kijárási tilalom alól csak az kaphatna kivételt, aki negatív teszteredménnyel rendelkezik. A kormányfő azt állította, hogy Sulík a hétfői kormányülésen nem kérdőjelezett meg egyetlen számot vagy grafikont sem.

Sulík kedden (január 12.) kijelentette: a kormányülésen semmi konkrét dologban nem állapodtak meg. Egyben kilátásba helyezte, hogy az SaS a legfertőzöttebb járásokban támogatni fogja a tömeges tesztelést, az országos tesztelésnek azonban nem látja értelmét, mert szerinte az feleslegesen pazarlás lenne az emberi és az anyagi erőforrásokkal.

Matovič erre szerdán úgy reagált, hogy Sulík „sajátos módon kezeli az igazságot”. Hozzátette: egyszer és mindenkorra véget kell vetni ennek, mert így nem lehet rendesen működni.

2021. január 13., 16:18

Matovič: A hazugság nem alkalmazható a végtelenségig munkaeszközként

A kolléga mást mond a kormányülésen, és mást a médiának.