2020. április 26., 18:25

A kormány kinevezte a Bírói Tanács két új tagját

A szlovák kormány vasárnapi ülésén elfogadta Juraj Kliment és Eva Mišíková kinevezését a Bírói Tanácsba. Mindkettőjüket az OĽaNO jelölte posztra.  A kabinetnek három tagot kellett volna kineveznie, egy hely azonban üresen maradt.

Fotó: TASR

Igor Matovič a kormányülést követően elmondta, a harmadik tagot is kinevezik. Erre akár már a jövő héten is sor kerülhet. Mária Kolíková igazságügyi miniszter szerint az a jó, hogy sok jelölt van bírói tanácsi posztra. Ezt a tanácsot kulcsfontosságú intézménynek tartják.

A jelöltekről elmondta, hogy azok mind az igazságügy reformjának elkötelezett hívei.

Azt is bevallotta, hogy Kliment jelölésekor nem szavazott. Ugyanakkor a személye ellen nincs semmi kifogása. Mišíková szerinte jó helyen van a Bírói Tanácsban.

A Bírói Tanácsban a megbízatás 5 évre szól. Mind a három tanácstag, akiket a kormány nevezett ki, március 23-án lemondott a hivataláról. Ezért került sor az újak megválasztására.

A parlamenti képviselők csütörtökön, április 24-én a Bírói Tanácsba választották Andrej Majerník ügyvédet, Ján Mazákot, az alkotmánybíróság volt elnökét és Alena Svetlovská bírónőt. Hétfőn, április 27-én a Bírói Tanács tagjai ismét megválasztják a Legfelsőbb Bíróság elnökét. Két jelölt, Ivan Rumana és Ján Šikuta közül választhatnak.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.