2022. november 25., 14:06

A kormány jövőre nem tervezi a kisebbségi törvény elfogadását, a Bél Mátyás Intézet aláírásgyűjtést kezdett ennek megváltoztatására

November 21-én tárcaközi egyeztetésre bocsájtották a kormány jövő évi törvénykezési tervet. Ez a dokumentum írja le, milyen törvényekkel foglalkoznak majd 2023-ban az egyes minisztériumok. A tervből hiányzik a kisebbségek jogállását szabályozó törvény, annak ellenére, hogy az nem csak a kormányprogramban, de a 2022-es törvénykezési tervben is szerepelt. Éppen ezért kisebbségi szakértők és aktivisták aláírásgyűjtésbe kezdtek a kormány döntésének megváltoztatására.

levél írás
Fotó: unsplash.com

„A kisebbségi törvény a szlovákiai kisebbségvédelmi rendszer keretét jelentené. Nélküle a nemzeti közösségek jogait nem tudjuk megfelelő minőségben érvényesíteni, koordinálni. Ezért volt fontos lépés, hogy a jelenlegi kormány felvállalta ennek a törvénynek az elkészítését.

A törvényjavaslat készen áll, a folyamat azonban elakadt. Ez elfogadhatatlan a kisebbségek szempontjából. Ezért úgy döntöttünk, aláírásainkkal próbálunk érvényt szerezni a kisebbségek igényeinek. Ez nem csak egy szimbolikus tiltakozó akció, azt reméljük, sikerül meggyőznünk a kormányt arról, nyújtsa be a törvényt”

–  mondta Ravasz Ábel, a Bél Mátyás Intézet elnöke.

Az aláírásgyűjtés online történik, a MojaPetícia.sk oldalon. Ha összegyűlik legalább 500 támogató aláírás, a beterjesztőnek foglalkoznia kell a kezdeményezéssel egy személyes egyeztető találkozó keretén belül.

Az aláírásgyűjtés november 28-ig, a tárcaközi egyeztetés végéig zajlik.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.