2021. február 16., 12:32

A kormány járványkezelése megbukott, új stratégiára van szükség - VIDEÓVAL

Minél több embert meg kell menteni, és úgy tűnik, hogy a jelenlegi kormány nem áll a helyzet magaslatán. A valódi hősök az egészségügy dolgozók, az önkormányzatok és a tudósok. Válságmenedzselésre van szükség. A kormány intézkedései nem elég hatékonyak, hiányzik az ellenőrzés. Erről beszélt Forró Krisztián, az MKP elnöke a járványhelyzet állapotáról szóló sajtótájékoztatón.

Fotó: Lamos Csaba

A párt elnöke szerint miközben több ezer eurót költünk a fertőzöttek kiszűrésére, az ellenőrzés már elmarad. A járvány ezért terjed ennyire, mert a fertőzöttek harmada nem tartja be a karantént.

Az oltásról szólva elmondta, Szlovákia kérhetne több vakcinát az EU-tól, mivel jelenleg itt a legrosszabb a helyzet. S kötelessége, hogy a biztonságosnak ítélt egyéb vakcinákat is beszerezzen.

MKP
Kép forrása: Lamos Csaba

Sárközy Irén, a Most-Híd szakpolitikusa szerint nem célravezető azzal ijesztgetni az embereket, hogy hány ezren fognak meghalni a járványban, hanem megoldásokra van szükség. Beszélt arról, hogy az egészségügyben dolgozók körében soha nem tapasztalható egység van. A pedagógusok oltását pedig ki kell terjeszteni a járási városokra is. Megemlítette azt is, hogy az oltáson kívül egyéb gyógyszerek is segíthetik a vírus elleni küzdelmet. Ezeket mielőbb engedélyezni kell és be kell vetni.

Szlovákia csődöt mondott a járványkezelésben, mondta Farkas Iván, az MKP alelnöke, hozzátéve, az országos tesztelés sem hozott eredményt.

A legégetőbb gondok közt említette, hogy az érintettek karanténban tartása nem megoldott. Polgármesterként is tapasztalja, hogy a fertőzöttek nem mindig maradnak otthon és így terjesztik a betegséget.

MKP
Kép forrása: Lamos Csaba

Szólt arról is, hogy a covidon túl is van, legalábbis kéne, hogy legyen betegellátás, de nagyon sok súlyos betegséggel küzdő ember most nem kapja meg azt az ellátást, ami járna neki.

Videó forrása: ma7

Viola Miklós a párt egészségügyi szakértője elmondta, hatalmas teher hárul a háziorvosokra, akik sokszor nem győzik betegeiket ellátni, s ennek következtében gyakran már nagyon rossz állapotban kerülnek be a kórházba a covidos betegek. A járvány térdre kényszeríti a szlovák egészségügyet, amit utána majd talpra kell állítani.

MKP
Kép forrása: Lamos Csaba

Kiútként az áldatlan helyzetből, amikor a brit mutáns már eluralkodott az országban, az oltást nevezte meg, mégpedig minden bizonyítottan hatékony elérhető vakcinával, nem várhatunk csupán az EU által kialkudottakra.

Videó forrása: ma7

A résztvevők a közeljövő fontos feladatai közt említették az idősek segítését az oltásra való regisztrációban, valamint reszpirátorokkal való ellátásukat.

Megosztás
Címkék