2022. november 23., 14:14

A kormány dönt a Sajóról

A kormány fogja kimondani a végső döntés a Sajó bányavizek általi szennyezésének kérdésében.

Sajó, szennyezés, üledék
Fotó: Fábián Gergely

A Környezetvédelmi Minisztérium által koordinált tárcaközi válságstáb az Ércbányák állami vállalatot bízta meg a Sajóba szennyezett bányavizet vezető Gabriella-akna és Márta-tárna beton injektálásával, ami tartós megoldást jelenthet.

A Környezetvédelmi Minisztérium ezzel egyidejűleg tervezetet készít elő, amelyben meghatározza a bányavizek tisztításáért és az ehhez kapcsolódó feladatokért felelős jogi személyt.

Michal Kiča környezetvédelmi államtitkár szerint az eddig megtett intézkedések a helyzeten ugyan javítottak, de a Sajó február óta tartó szennyezését nem szüntették meg teljesen. A föld alatti bányamű ugyanis bonyolult rendszer, így nem tudják eldönteni, hogy az ideiglenes intézkedések meddig lesznek hatékonyak.

A Dionýz Štúr Állami Geológiai Intézet továbbra is folytatja a vízszennyezettség mérését. Az egykori bányaműben továbbra is magasabb az arzén koncentrációja. A legnagyobb szennyezettséget a csoltói kis vízerőmű medencéjében mérték.

A Sajó bányavízzel történt szennyezését februárban észlelték. Az üggyel több cikkben is foglalkoztunk. Az állami hivatalok hetekig egymásra mutogattak, ez idő alatt a folyó élővilága a mérgező nehézfémek miatt teljesen kipusztult. A Rozsnyói, Nagyrőcei és Rimaszombati járásban rendkívüli állapot van érvényben a szennyezés miatt.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.