2023. november 2., 15:27

A kórházhálózat optimalizálásának elhalasztását kéri a ZMOS

A kórházhálózat optimalizálásának elhalasztását kéri a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS), egyebek mellett a mentőszolgálat folyamatban levő reformjára hivatkozva.

kórház
Fotó: TASR

Erről csütörtöki sajtótájékoztatóján beszélt Jozef Božik, a ZMOS elnöke, Simony polgármestere.

Amikor 2021-ben jóváhagyták az optimalizálást, egyúttal ígéretet tettek, hogy párhuzamosan létrehozzák a mentőállomások új hálózatát. (...) Ez nem történt meg

– szögezte le Božik, hozzátéve, enélkül az optimalizálás veszélybe sodorja az egészségügyi ellátást.

A ZMOS elnöke egyúttal megismételte,

a társulás továbbra is elutasítja öt szülészet megszüntetését, és nem ért egyet a sürgősségi gyermekellátásban tervezett változásokkal sem. Rámutatott, hogy a következő fázisban további 15 ilyen készültség megszüntetése szerepel a tervben.

Mindent megteszünk, hogy megmaradjanak az érintett járásokban a gyermeksürgősségi rendelők, még ha lerövidített ügyelettel, csak este 8-ig fognak is működni

– tette hozzá.

A ZMOS emellett másfajta kommunikációt vár a minisztériumtól.

Arra kérjük a miniszter asszonyt, vonja be az egyes munkacsoportokba a ZMOS szakértőit, akik készek részt venni a megbeszéléseken abból a célból, hogy tudjuk, milyen terveket készít elő a minisztérium

- jegyzete meg Božik azzal, hogy a társulás tudja a legjobban, mi a helyzet az érintett régiókban.

Az optimalizáció elhalasztását akarja elérni a Szlovákiai Kórházak Szövetsége is, szerinte a reform nincs megfelelően előkészítve, és nem lehet 2024 elején beindítani.

A szövetség reméli, lesz politikai akarat az ideális esetben egyéves halasztásra. A kinevezését követően Zuzana Dolinková (Hlas-SD) egészségügyi miniszter kijelentette, mindenekelőtt az optimalizáció ügyével fog foglalkozni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.