2020. október 30., 08:19

A kórházak válsághelyzetben vannak, küszöbön az orvoshiány

A kórházak a COVID-19-világjárvány elleni küzdelem neuralgikus pontjai, jelentette ki csütörtökön Zuzana Čaputová államfő, miután több szlovákiai és csehországi kórház igazgatójával is egyeztetett. 

Zuzana Čaputová
Fotó: TASR

Az elnök asszony szerint a legfontosabb feladat most az lenne, hogy erősítsék és óvják a kórházak személyzetét, biztosítsák a szükséges védőfelszereléseket, az oxigént és a lélegeztetőgépeket, valamint a kellő mennyiségű tesztet, hogy minden pácienst le tudjanak tesztelni. Mindez életeket menthet

- véli Čaputová. 

Az államfő szerint a kórházigazgatók egyetértettek abban, hogy a helyzet rosszul alakul, és

mostanra már csaknem az összes erőforrást a COVID-19 betegségben szenvedőkre kell fordítaniuk. A többi kezelést csak a minimális, legszükségesebb szinten tudják biztosítani.

„Egyöntetűen azt állítják, hogy pillanatnyilag kulcsszerepet tölt be az ápolószemélyzet” – fűzte hozzá.

Az államfő figyelmeztetett,

folyamatosan emelkedik a fertőzött orvosok és egészségügyi dolgozók száma. Miközben tehát a kórházi kezelésre szoruló páciensek száma egyre nő, kezd orvoshiány kialakulni.

„A kórházak olyan válsághelyzetben vannak, amely operatív központi irányítást igényel” - hangsúlyozta Čaputová, aki szerint a kórházigazgatók a jelenlegi irányítást elégtelennek tartják.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.