2021. március 4., 07:42

A koalíciót egyben akarják tartani, de a kormányátalakításhoz ragaszkodnak

A kormánykoalíció folytatja a tárgyalásokat, a kormány átalakításáról szóló egyeztetésre előzetesen a Sme rodina mozgalom is hajlik. Erről a jövő szerdai (március 10.) elnökségi ülésen fognak tárgyalni. A kormány átalakításáról szóló vitát az SaS és a Za ľudí pártok nyitották meg. A koalíciós partnerek egyetértenek abban, hogy nem akarnak előrehozott választásokat.

Fotó: TASR
Előzetesen hajlandóak vagyunk tárgyalni a kormány átalakításának valamilyen formájáról. Határozottan elutasítjuk ennek felbomlasztását vagy az előrehozott választásokat”

 – állapította meg a koalíciós tanács ülése után Boris Kollár házelnök és a Sme rodina elnöke.

Mint elmondta, nem beszéltek arról, hogy le kellene-e mondania Igor Matovič (OĽANO) kormányfőnek a funkciójáról, ahogy arról sem, hogy ki léphetne a helyébe. Matovič szerinte konstruktívan állt az ügyhöz. Kollár nem árulta el, hogy Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter élvezi-e a Sme rodina bizalmát. Kollár azt mondta, hogy ha valamelyik minisztere kudarcot vallana, akkor elgondolkodna a leváltásán. Zuzana Čaputová államfővel nem tervez találkozót.

Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes és a Za ľudí elnöke a koalíciós tanács ülése után azt mondta, hogy az elmúlt egy évnyi kormányzás után komoly önreflexiót gyakorolnak. A helyzet szerinte súlyos. Hozzátette: a kormány átalakításának témája az asztalon van.

A partnerek érdeke, hogy megmaradjon a koalíció”

– egészítette ki. Mint elmondta, a Za ľudí párt minden lehetőséget számításba vett a kormány átalakítása kapcsán. Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter hozzátette: ha nincs más lehetőség, lemondhat a posztjáról.

Richard Sulík szerint az SaS a kormány átalakítását akarja.

Minden nevet számba kell venni, beleértve a kormányfőét is. Ez nem függ össze a vakcinákkal”

 – állapította meg.

Szerinte a kormányfő nem nagyon alkalmas arra, hogy kormányfő legyen. A kormány átalakításának szükségességét események egész sora okozta, sok szerencsétlen kijelentés és kaotikus változtatás.

Azt gondoljuk, hogy tisztességesen és nyíltan kell beszélnünk az egész kormány átalakításáról, és nem csak az egészségügyi miniszter cseréjéről”

 – tette hozzá Sulík. Ami a kormányfői pozíciót és Matovič lecserélését illeti, szerinte az OĽANO-nak megvannak a maga emberi erőforrásai.

A koalíciós tanács ülése után a kormányfő nem állt ki az újságírók elé. De még az ülés előtt felszólította a koalíciós partnereit, Richard Sulíkot (SaS) és Veronika Remišovát (Za ľudí), hogy hagyják abba a politikai csatározást, és ne használják a Szputnyik V oltóanyagot ürügyként a kormány felbomlasztására.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.