A koalíció megrövidítené a kommunista titkos ügynökök nyugdíjait

2020. június 14., 08:47
ma7 | TASR

A törvényjavaslat év végére kerülhetne a parlament elé, amely alapján megadóztatnák a kommunista titkosszolgálat (StB) ügynökeinek nyugdíját. A beszedett adókból a politikai fogvatartottak nyugdíjait egészítenék ki – jelentette ki Anna Andrejuvová (OĽaNO), parlamenti képviselő, aki hozzátette – igyekezni kellene, mert a politikai fogvatartottak száma évről évre csökken. Jelenleg még 500-an vannak életben.

A javaslat konkrétumairól még nem tudott nyilatkozni, hogy mekkora összegről volna szó, és az miképp kerülhetne az üldözöttekhez. A kormányprogramban vállalta a kormány az STB szolgálai nyugdíjainak 50%-os adókulccsal való megadóztatását, és a beszedett összeg eljuttatását a volt politikai fogvatartottaknak, illetve házastársuknak.

A javaslatot egyébként a képviselőnő az előző parlamenti ciklusban már ötször benyújtotta – mindig sikertelenül.

A Nemzeti Emlékezet Intézete szerint

jelenleg még 469 politikai fogvatartott él. Közülük 247-et munkaszolgálatra vittek, 214-et bebörtönöztek és 8-at kihurcoltak a Szovjetunióba.

Hogy mennyien részesülnek az StB-n belül végzett munkájukért szolgálati nyugdíjban, azt nem ismert, Esetleg a belügyminisztériumban tudhatnak róla, bár a tárca állítja, hogy nincs náluk a volt titkosok lajstroma, mivel a rendszerben mint, a valamikori kommunista rendőrség tagjai szerepelnek.