2021. szeptember 2., 14:58

A klímaváltozásról is tárgyalt Čaputová a német államfővel

Zuzana Čaputová köztársasági elnök csütörtökön megbeszélést folytatott Frank-Walter Steinmeier német államfővel.

Zuzana Čaputová és Frank-Walter Steinmeier
Fotó: TASR

Szóba került a jogállamiságról, az afganisztáni helyzetről, az európai gazdaságélénkítési reformokról, valamint a közös prioritásokról, köztük az éghajlatváltozás elleni küzdelemről.

Čaputová közös pozsonyi sajtótájékoztatójukon beszélt erről.

Čaputová szavai szerint Steinmeier kétnapos szlovákiai látogatása a Szlovákia és Németország közötti stratégiai partnerség bizonyítéka. A szlovák államfő rámutatott a két ország közötti szoros gazdasági kapcsolatokra is, elmondta

jelenleg több mint 500 német vállalat működik Szlovákiában, amelyek közel 150 ezer embert foglalkoztatnak.

Az Európai Unióról, külpolitikai kérdésekről, valamint a klímaváltozás elleni küzdelemmel kapcsolatos közös célokról is egyeztetett a két államfő.

Steinmeier elmondta, egyetértettek abban, hogy segíteni kell azoknak az embereknek, akik el akarják hagyni Afganisztánt, azután is, hogy Kabulban véget ér az evakuálás. Hozzátette, az EU-nak és a NATO-nak önkritikát kell gyakorolnia, hogy az afganisztánihoz hasonló válság elkerülhető legyen.

Segítenünk kell. Elsősorban azoknak, akik nekünk segítettek ez eltelt 20 évben (Afganisztánban)

 - mondta Čaputová. Emlékeztetett, hogy Szlovákia segített a Szlovákiában élő vagy az EU-val együttműködő személyek családtagjainak elhagyni Afganisztánt. A NATO-csapatok Afganisztánból való kivonulásával kapcsolatban önreflexióra szólított fel.

Steinmeier megjegyezte, hogy a Szlovákia és Németország közötti jó együttműködés sikertörténet, de ezt nem szabad természetesnek venni. Elismeréssel szólt arról, hogy Szlovákia jelentős előrelépést tett az elmúlt években a jogállamiság terén, különösen a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróságának létrehozásával.

Čaputová szavai szerint az igazságszolgáltatási rendszer „nagy kihívást jelent minden posztkommunista ország számára". „Ezért örülök, hogy a Szlovákia a cseh utat követte (a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság létrehozásával)" - mondta az elnök asszony, és emlékeztetett, hogy „Szlovákiában is komoly vizsgálatok folytak olyan személyek ellen, akik a korábban hatalmi pozícióban voltak".

Zuzana Čaputová katonai tiszteletadással fogadta Steinmeiert az elnöki palotában.

A német államfő a szlovák köztársasági elnökkel közösen részt vesz a Globsec által szervezett, a demokráciákat érintő kihívásokról szóló megbeszélésen, este pedig egy dzsesszkoncerten. Steinmeier lerója kegyeletét a totalitarizmus áldozatainak emléke előtt Dé-vényben (Devín), A szabadság kapuja (Brána slobody) emlékműnél, és találkozik Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnökkel.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.