2023. február 21., 11:21

A kisebbségek anyanyelvének megvédésére szólít fel Bukovszky László

Az anyanyelv az, amely elindítja az embert a tudás megszerzésének véget nem érő útján, az első ismeretektől, az első szavaktól kezdve a gondolkodásig és saját identitásának kialakulásáig – hangsúlyozta Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos az anyanyelv keddi nemzetközi világnapja alkalmából.

Fotó: TASR

Egyúttal kiemelte az anyanyelv megőrzésének és mindennapos használatának fontosságát a nemzeti kisebbségek életében.
A kormánybiztos ezzel összefüggésben figyelmeztetett, hogy sok esetben az államnyelv veszi át a kisebbség nyelvének szerepét a nemzetiségi közösségekben is.

A legutóbbi népszámlálás ismét igazolta, hogy veszélyeztetett a nemzeti kisebbségek anyanyelve. Csökken azoknak az állampolgároknak a száma, akik valamelyik kisebbség nyelvét jelölték meg anyanyelvükként

– mutatott rá Bukovszky, hangsúlyozva, hogy ezért egyáltalán nem öncélúak a kisebbségek anyanyelvének megvédésére hozott intézkedések.

Ez szorosan összefügg az identitásuk, nyelvi sokszínűségük és kulturális örökségük védelmével és megőrzésével

– tette hozzá az államtitkár.

A nemzetiségi kisebbségekhez tartozókat felszólította, hogy bátran éljenek nyelvi jogaikkal az élet minden területén.

A közszféra képviselőihez pedig azzal a felhívással fordulok, hogy a törvényi kötelezettségeken túl is minél szélesebb területen alkalmazzák a nemzetiségi kisebbségek nyelvi jogait

– hangsúlyozta Bukovszky László.

Az anyanyelv világnapját 1999-ben hirdette ki az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kutatási Szervezete, az UNESCO. Az ENSZ közgyűlése felszólította a tagállamokat, hogy támogassák a világ népei által használt valamennyi nyelv megóvását és védelmét.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.