2022. július 14., 14:18

A kincstár optimizmusa, avagy nem olyan vészes a dolog?

Az egészségügyi minisztérium bizakodó: nem kell tartani attól, hogy a COVID-19 járvány újabb hulláma miatt túlságosan megnőne a szlovákiai kórházakban ápolt koronavírusos betegek száma.

Ez a változat nem olzan veszélzes?
Fotó: Wikipédia
Illusztráció

A tárca szóvivője, Petra Lániková szerint a járvány stabil alakulása és az omikron változat okozta megbetegedések enyhébb lefolyása a fertőzöttek többségénél nem teszi indokolttá általános körű járványellenes intézkedések elrendelését. Azzal sem számolnak, hogy a korábbi hullámokhoz hasonlóan jelentősebben megnő a kórházban ápoltak száma.

A tárca szerint Szlovákiában jelenleg az omikron BA.5 altípusa dominál. A Comenius Egyetem szakemberei által két héttel ezelőtt gyűjtött mintákban ez az altípus 70 százalékban volt jelen és ebből arra következtetnek, hogy az újabb fertőzésekért ez a felelős.

A szóvivő úgy vélekedett, hogy amennyiben a helyzet romlana, az illetékesek megteszik a szükséges lépéseket és a szakemberek megvitatják a további teendőket.

A minisztérium szerint a vírus ellen jelenleg a Lagevrio nevű készítmény áll rendelkezésre, amelynek a fő hatóanyaga a molnupiravir, továbbá a Veklury gyógyszer, amelynek hatóanyaga a remdezivir.

A szóvivő közölte, hogy szeptemberben 100 ezer adag készítmény érkezik, amelynek gyártója a Moderna, később pedig folyamatosan Pfizer készítményekkel gyarapodik a vírus ellenes szerek  listája.

A Közegészségügyi Hivatal, a növekvő friss fertőzések száma alapján javasolja, hogy ismét rendeljék el a reszpirátorok használatát elsősorban az egészségügyi létesítményekben, zsúfolt helyeken, tömegrendezvényeken, a tömegközlekedésben, a bevásárló helyeken és olyan helyzetekeben, amelyek kockázatosaknak számítanak.

A Közegészségügyi Hivatal azt ajánlja, hogy azok, akik még nem oltatták be magukat, ezt tegyék meg, de azok is, akik még nem rendelkeznek teljes körű átoltottsággal.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.