2020. május 13., 14:11
Frissítve: 21:42

A Kassai Járásbíróság elítélte a három Paška fivért az utcai verekedés ügyében

A Kassa központjában, 2015. novemberében kitört utcai verekedés ügyében a Kassai Járásbíróság szerdán ismét elmarasztalta Branislav, Maroš és Martin P.-t garázdaságért, Branislav és Maroš P.-t pedig testi sértés ügyében is bűnösnek találták.

Fotó: TASR

Branislav P.-t két év, Maroš P.-t hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, Martin P.-re pedig 500 eurós pénzbírságot szabtak ki, továbbá a négy sértett számára kártérítést ítélt meg a bíróság.

Az ítélet nem jogerős, a vádlottak és az ügyész is fellebbezést nyújtott be a kerületi bírósághoz.

Már harmadszor hozott ítéletet az ügyben a járásbíróság, amelyet a kerületi fellebbviteli bíróság kétszer megsemmisített. Két korábbi határozattal ellentétben a járásbíróság úgy ítélte meg, hogy Branislav P. súlyos sérüléseket okozott egy fiatal nőnek azzal, hogy a fejbe és a nyakon rúgta. Hat hónapról két évre súlyosbította meg a három év próbaidőre felfüggesztett büntetését.

„A bíróság bűnösnek találta Branislav P.-t súlyos testi sértés elkövetésének ügyében. A szenátus a felsőbb szintű bíróság jogi véleményéből indult ki” - mondta az ítélet indokolásában a bíró. A kiszabott felfüggesztett büntetések a büntetési tétel alsó határán vannak. A bíró kijelentette, figyelembe vette azt is, hogy a vádlottak ellen még nem folyt büntetőeljárás, valamint hogy a fizikai támadást az egyik sértett kezdte.

2015. szeptember 22-én, 3.15 körül, egy születésnapi parti után a P. testvérek és egy négyfős társaság – köztük két nő - heves vitába keveredett Kassán, egy főutcai pizzéria előtt. Az esetet rögzítették a biztonsági kamerák. A testvérek rátámadtak a társaságra, az egyik fiatal nő és a barátja sérüléseket szenvedett. Az ügyet nyilvánosságra hozta a sajtó, miután Martin P.-nek távoznia kellett a kassai lakásszövetkezet műszaki igazgatói posztjáról, Branislav P.-nek. pedig a kassai egyetemi kórház közbeszerzési osztályának éléről. Maroš P.-t a hivatali eskü megszegése miatt elbocsátották a rendőrségtől.

A három vádlott a parlament korábbi elnöke, az azóta elhunyt Pavol Paška unokaöccse. A tárgyaláson mind a hárman ártatlannak vallották magukat, és megtagadták a vallomástételt.

Zuzana Kováčová sértett, akinek a támadás során megsérült a nyaki gerince, kijelentette, hogy azóta is fizioterápiára jár. Daniel Lipšic, a sértettek jogi képviselője rámutatott, hogy az ügy több mint négy éve húzódik. Szerinte a kiszabott büntetések enyhék, a vádlottak pedig arrogánsan viselkednek.

„Véleményem szerint ez az ügy jogi szempontból nem volt különösebben összetett, főleg hogy a bűncselekményt rögzítették a térfigyelő kamerák, és a felvételen egyértelműen látszik, hogy a vádlottak gyáva módon rátámadnak egy védetlen nőre" - mondta Lipšic az újságíróknak.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.