2020. augusztus 7., 08:31

A jogi szakértő szerint ez lehet az oka annak, hogy elhalasztották az ítélethozatalt a Kuciak-ügyben

Több oka is lehet annak, hogy elhalasztották az ítélethozatalt Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében – véli Peter Kováč, a Nagyszombati Egyetem Jogtudományi Karának docense. Kováč hozzátette, a bíróság a meghallgatások során arra a megállapításra juthatott, hogy a bizonyítékokat ki kell egészíteni.

„A szenátuson belül eltérhet az egyes bírók véleménye az ügyről" - mondta Kováč. Azt ugyanakkor nem tartja valószínűnek, hogy a szenátus tagjainak a kiszabható büntetésről eltérő véleményük lenne.

Inkább arra lehet gondolni, hogy a szenátus tagjainak véleménye abban a kérdésben oszlik meg, hogy sikerült-e minden kétséget kizáróan bebizonyítani minden vádlott bűnösségét"

- tette hozzá az egyetemi docens.

Tegyük fel, hogy például két bírónak ilyen kétségei támadnak. Egy felmentő ítélet valószínűleg hatalmas médiaőrületet idézne elő, és a szenátus tagjai nem lennének irigylésre méltó helyzetben. Minden bírónak figyelembe kell vennie, hogy kritikákat kaphat a döntése miatt"

- mondta a jogász.

Kováč szerint az is előfordulhat, hogy a szenátusnak olyan sok tényt kell figyelembe vennie és mérlegelnie, hogy egyszerűen több időre van szüksége, ezért napolta el az ítélethozatalt. „A felsorolt lehetőségek közül bármelyik érvényes lehet" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy találkozott-e már hasonló halasztással, Kováč nemmel válaszolt.

„Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem fordult elő ilyen" - mondta.

Kováč abban sem lát problémát, hogy nem tartják be a büntetőtörvénykönyvben előírt háromnapos határidőt, amennyi időn belül a záróbeszédek meghallgatása után a bíróságnak ítéletet kell hirdetnie.

„Ha van rá ésszerű indok, a halasztás elfogadható" - mondta. Ebben egyetért Tomáš Strémyvel, a pozsonyi Comenius Egyetem Jogi Karának professzorával, aki szintén azt mondta, hogy több oka is lehet a halasztásnak, legyen az a bizonyítékok részletesebb értékelése, vagy vita a szenátus tagjai között.

Ružena Sabová, a Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) szenátusának elnöke elnapolta az eredetileg augusztus 5-re, szerdára kitűzött ítélethirdetés időpontját Ján Kuciak újságíró meggyilkolásának ügyében, mivel a szenátus folytatta az egyeztetést. A tárgyalást szeptember 3-ra tűzték ki. Sz. Tamást, Alena Zs.-t és Marian K.-t vádolják Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásával. Az ügyészség szerint Marian K. bosszúból rendelte meg Kuciak meggyilkolását a gazdasági bűncselekményről szóló cikkei miatt.

Megosztás
Címkék