2021. január 29., 16:16

A jelzőlámpa rendszert nem minden koalíciós párt támogatja, Veronika Remišová szerint ez további tömeges teszteléshez vezetne

Nincs megegyezés a kormányon belül, ugyanis a jelzőlámpa rendszert nem mindenki támogatja. Az SaS és a Sme rodina a covid automata mellett szavazott, viszont kijelentették, további országos tesztelést nem támogatnak. A Za ľudí elnöke, Veronika Remišová nem ért egyet a jelzőlámpa rendszerrel, mivel szerinte ez miatt több országos tesztelést kell majd lebonyolítani, ezt pedig nem támogatja.

koalíciós szerződés aláírása, Szlovákia
Fotó: TASR

Az utóbbi napokban többször felmerült annak a lehetősége, hogy február 8-tól a kormány a jelzőlámpa rendszert léptetné érvényben, ez szerint lennének meghatározva a járványügyi intézkedések.

A rendszer lényege, hogy régiós szinten mérnek fel a helyzetet, az intézkedéseket pedig ez szerint határoznák meg.

A szemafor-rendszer alapján a járásokat az szerint kategorizálnák majd, hogy milyen súlyos az adott régiókban a járványhelyzet.

A Za ľudí elnöke, Veronika Remišová elmondta, ez azért nem lenne hatékony, mert több járásban is meg kellene ismételni a tömeges tesztelést.

Remišová leginkább azt kifogásolja a legjobban, hogy

a gyerekek nagyon sok ideig lennének otthon, így ezen valahogy változtatni kellene.

Az egészségügyi minsizter, Marek Krajčí (OĽaNO) szerint azonban nincs szükség arra, hogy módosítsák a szemafor-rendszert.

A másik két koalíciós párt elnöke Richard Sulík (SaS) és Boris Kollár (Sme rodina) már korábban is megjegyezték,

több országos tesztelést nem fognak támogatni.

Ezt nemcsak a két pártelnök gondolja így, a pártok képviselői is elvetették a további tömeges tesztelés támogatását.

Az SaS parlamenti képviselője Jana Bittó Cigáňiková (SaS) elmondta, több országos tesztelést biztosan nem támogat, de a szemafor-rendszer szerinte működhetne, elmondása szerint így ki lehet szűrni a legfertőzöttebb régiókat, a többi járásnál pedig az óvintézkedések enyhébbek lennének.

A kormányfő azonban kijelentette,

csalódott lenne, ha a többi koalíciós párt képviselői nem támogatnák egységesen a szemafor-rendszert, szerinte ez felelőtlen döntés lenne, mivel még decemberben megegyeztek abban, hogy ehhez a megoldáshoz tartja magát mindenki.

Elmondása szerint a koalíción belül hosszútávon ez anarchiához vezetne, és úgy érezné magát mint az óvodában. A szerdai sajtótájékoztatót követően elmondta, a koalíciós partnereitől azt kéri, a tíz hónapnyi bizonytalanság után jó lenne, ha a koalíció végre egységesen fogadná el az egyes óvintézkedéseket.

 

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!