2023. január 24., 16:37

A Hlas-SD nem támogatja a volt koalíció alkotmánymódosító javaslatait

A Hlas-SD parlamenti képviselői nem támogatják a volt koalíció alkotmánymódosító javaslatait, mert a párt szerint feleslegesen bonyolítják a helyzetet, és nem tartalmazzák, hogy népszavazással is lerövidíthető a választási ciklus.

Peter Pellegrini
Fotó: TASR
Ha a törvényhozás megszavazza ezeket a módosításokat, a Hlas-SD nem fogja támogatni az egész alkotmánymódosítást

– jelentette ki Peter Pellegirini, a párt elnöke.

Szerinte

a volt kormánykoalíció képtelen méltósággal távozni és lehetőséget adni az embereknek, hogy új vezetést válasszanak.

Mint mondta, olyan alkotmányos megoldást kell találni, amit az egész politikai paletta elfogad, de az méltatlan, hogy a volt koalíció szinte a kormányzati ciklus végéig be akarja magát betonozni.

Hozzátette, hogy a távozó koalíciónak tiszteletben kell tartania a demokratikus választásokat.

Csak azért ijesztgetni valakinek a visszatérésével, mert ez nem felel meg önöknek, egyáltalán nem demokratikus. Ellenkezőleg: totalitárius felfogás. Ugyanis mindenki, aki sikerrel veszi a választást, legyen az akár előrehozott választás, a szlovák parlament demokratikusan megválasztott képviselője

– jelentette ki Pellegrini.

Hozzátette,

egyetlen érvet sem hallott amellett, miért szeptember 30-án legyen a választás, és ne júniusban.

Leszögezte, hogy ha a parlament elfogadja ezt az alkotmánymódosítást, mindent megtesznek a megváltoztatása érdekében, ha hatalomra kerülnek.

Peter Pčolinský (Sme rodina), a parlament alelnöke azzal válaszolt, a mozgalom képviselői készek azt is megszavazni, hogy népszavazással is lerövidíthető legyen a választási ciklus, és a júniusi választási időpontot is támogatnák.

Rajtunk nem fog múlni ilyen módosítás. Alkalmazkodunk a többségi véleményhez, hogy minél hamarabb előrehozott választást lehessen tartani

– szögezte le.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.