A Hlas képviselői csak olyan főügyészt választanak meg, aki korábban ügyészként dolgozott

2020. november 24., 19:57
ma7 | TASR

A Hlas-SD párthoz kötődő parlamenti képviselők nem fognak olyan pályázóra szavazni a főügyész-választáson, aki eddig nem dolgozott ügyészként. A választáson induló ügyészek között nem látnak olyat, aki a funkció betöltése esetén fenyegetést jelentene a Főügyészségre. Erről Peter Pellegrini pártelnök tájékoztatott egy sajtótájékoztatón kedden.

Fotó: TASR
Zajlik a főügyész-jelöltek meghallgatása.

„A Hlas párt az egyik ügyészre fog szavazni” – közölte Pellegrini, aki cáfolta, hogy a Hlas tagjai tárgyaltak volna bármelyik koalíciós vagy ellenzéki párttal a jelöltválasztásról. Hozzátette: a szavazás előtt a párton belül fognak megegyezni egy végleges jelöltben, akit támogatni fognak.

A választáson induló ügyészek között Pellegrini nem lát olyat, aki árthatna a Főügyészségnek.

A pártelnök nem érti Igor Matovič kormányfő kijelentését, miszerint az OĽANO kilépne a koalícióból, ha valamelyik koalíciós párt az ellenzékkel együtt választana főügyészjelöltet. Pellegrini szerint Matovič saját főügyészt és saját speciális ügyészt akar.

A főügyészjelölt megválasztása az éppen zajló parlamenti ülésen esedékes. Hét pályázó indul a posztért. A főügyészt Zuzana Čaputová államfő nevezi ki.