cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. január 19., 11:41
Frissítve: jan. 19. 17:07

Pellegrini hivatalosan is bejelentette: indul az államfőválasztáson

A parlament és a Hlas-SD elnöke, Peter Pellegrini bejelentette, hogy elindul az államfőválasztáson. Indulását pénteken a Besztercebányai Állami Operaházban tartott beszédében jelentette be hivatalosan.

Nem vacakolt
Peter Pellegrini
Fotó: TASR

Pellegrini azt mondta, ha államfővé választják, lemond a pártelnöki tisztségéről, a parlament elnöki posztjára pedig Denisa Sakovát vagy Richard Rašit javasolja.

A pártelnöki posztra pedig párt szoros vezetéséből javasol majd valakit a párt rendkívüli közgyűlésének, azt, hogy kire gondol, nem konkretizálta. Pellegrini azt is kijelentette, hogy megválasztása esetén Szlovákia megtartja külpolitikai irányultságát.

Az államfőnek olyasvalakinek kell lennie, akiben az emberek megbíznak, akire nehéz időkben támaszkodhatnak, és akit soha nem kell szégyellniük”

– hangsúlyozta Pellegrini. Szerinte az államfő nem lehet se koalíciós, se ellenzéki. Meggyőződése, hogy téves az a koncepció, miszerint az államfő a kormány ellensúlya. „Ez az államfő valódi szerepének félreértelmezése” – mutatott rá. Szerinte az államfőnek össze kell fognia az országot, és tiszteletet kell élveznie külföldön.

A Hlas elnöksége már korábban jóváhagyta Pellegrini államfőjelöltségét

Peter Pellegrini államfőjelöltségét a Hlas-SD elnöksége már korábban jóváhagyta. "Tegnap egyértelműen támogattuk, hogy Peter Pellegrini elinduljon az államfőválasztáson” – jelentette ki Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter a Joj televízió csütörtöki Na hrane című műsorában. 

A belügyminiszter azt is kijelentette, hogy Pellegrini történelmileg a legjobb államfő lehet.

Šutaj Eštok  azt is hangsúlyozta, hogy pártja elnöke ismer minden hagyományt, és tisztában van azzal is, és a pártokon felül kell állnia.

A Joj televízió számára egy felmérés is készült, amely Pellegrinit hozta ki esélyes befutónak az államfőválasztáson Korčokkal szemben.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.