2023. március 3., 08:28

A Hlas bírálta, hogy államtitkár fogja vezetni az egészségügyi tárcát

Richard Raši, a Hlas-SD alelnöke, a parlament egészségügyi bizottságának tagja bírálja, hogy államtitkár fogja vezetni az Egészségügyi Minisztériumot, és azt kérdezi, ki viseli majd a felelősséget. Raši sajtótájékoztatón reagált Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) egészségügyi miniszter távozására és Eduard Heger (OĽANO) megbízott kormányfő e témában tartott sajtótájékoztatójára.

Fotó: TASR

„Doktor Michal Palkovičot kinevezik államtitkárnak, de a visszahívott Heger kormányfő miniszternek fogja tekinteni, hisz mit számít valamiféle alkotmány. Ezért a Hlas-SD nagyon határozottan azt kérdezi, ki fogja viselni a politikai felelősséget az egészségügy állapotáért” – jelentette ki Raši.

Elképzelhetetlen, hogy Heger és Matovič most egy mit sem sejtő patológusra hárítsa a felelősséget a saját kudarcaiért, és eljátsszák, hogy nekik semmi közük az egészségügyhöz”

– tette hozzá.

„Az államfőt nem zavarja az alkotmány semmibe vétele, az, hogy államtitkári pozíciókból irányítják a minisztériumokat” – tette hozzá Raši és megismételte, a kormány alkalmatlan, és még mindig van idő előbbre hozni a szeptemberi választást.

Jana Bittó Cigániková (SaS), a parlament egészségügyi bizottságának tagja szerint Lengvarský folyamatos gáncsoskodásnak volt kitéve az OĽANO emberei részéről.

Én úgy tudom, azok az emberek szabotálták a helyreállítási tervet, akiket odarakott az OĽANO, fékezték a folyamatokat, hogy aztán azt mondhassák, alkalmatlan a miniszter. Másrészt meg Lengvarský kinevezési javaslatai hetekig kallódtak a kormányhivatalban, senki nem továbbította azokat jóváhagyásra”

- mondta.

Michal Šimečka, a Progresívne Slovensko elnöke szerint a miniszter távozása jól jellemzi a káoszt és a Heger-kormány konfliktusait, de az ágazat problémáinak megoldását már nem lehet tovább halogatni. Oskar Dvořák, a párt egészségügyi szakértője felszólította a kormányt, tájékoztasson arról, mi lesz a jóváhagyott kórházreformmal, mikor lesz új egyetemi kórház Pozsonyban, és hogyan költi el az ország a helyreállítási tervben rendelkezésre álló további támogatásokat új kórházak építésére, hogy ne essen el ezektől a pénzektől.

Sólymos László (Szövetség) kijelentette, egy minisztérium csak akkor lehet sikeres, ha jó szakértői csapata van, és biztosított a politikai támogatás is, de Lengvarský ezt nem kapta meg. Hozzátette, csodálkozik, hogy Lengvarský egyáltalán eddig bírta.

Szlovákiában úgy is nehéz reformokat megvalósítani, ha egy miniszter nem élvezi a teljes kormánykoalíció bizalmát. Ha még az a mozgalom se áll ki mellette, amelyik jelölte, akkor teljességgel lehetetlen”

– szögezte le. Szerinte a helyreállítási tervvel kapcsolatos egészségügyi projektek Lengvarský távozásával komoly veszélybe kerültek.

Lengvarský a kormány szerdai (március 1.) ülését követően jelentette be, hogy kész távozni a posztjáról, Zuzana Čaputová államfő csütörtökön ezt elfogadta. Lengvarský 2021 áprilisától irányította a minisztériumot. Eduard Heger közölte, válságmenedzsment veszi át a tárca irányítását Michal Palkovič vezetésével, akit jövő héten neveznek ki államtitkárnak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.