2020. május 26., 10:53

A Híd leendő elnöke a ma7-nek: „Belőlem szlovákiai magyar Matovič biztosan nem lesz”

Ha nem érezném úgy, hogy a Most-Híd számára van visszaút a februári parlamenti választás kudarca után, akkor nem pályáztam volna meg az elnöki pozíciót – mondja Sólymos László, aki – eddigi tudásunk szerint – az egyetlen jelölt a Híd pártvezetői tisztségére. A politikus elismeri, nincs könnyű helyzetben az, aki most Bugár Béla helyébe akar lépni, mert egy „nagyon rossz passzban lévő pártot kell visszahozni a palettára”, ugyanakkor bízik abban, hogy fiatal politikusok bevonásával ez sikerülhet. Vajon van-e élet Bugár Béla után is a Hídban? A párt május 30-i kongresszusa előtt Sólymos László volt a ma7 podcast adásának, a Présnek a vendége.

201709151404580.solymos02.jpg

Noha a múlt felhánytorgatását szándékosan kerültük, azért csak előkerült interjúnkban a kérdés:

kin múlott, hogy a releváns magyar pártoknak a parlamenti választások előtt nem sikerült megegyezniük a közös (koalíciós) indulásban?

Ahogyan az is:

hogyan lehet újra életet lehelni a Hídba? Milyen szerepet szán a jövőben Bugár Bélának, és az olyan ellentmondásos megítélésű hidas politikusoknak, mint Jakab Elemér vagy Bastrnák Tibor? Vajon a Híd szlovák szárnyának meggyengülése után van-e jövője a multietnikus politizálásnak?

Végül pedig:

nem kellene a választóktól bocsánatot kérni a himnusztörvényért vagy a Ficóval való közös kormányzásért?

Néhány kijelentés a műsorból:

Az elmaradt összefogásról:

Az igazi és őszinte szándék hiányzott ebből az egész történetből. (…) Óriási lehetőséget szalasztottunk el: nagy hiba volt, hogy nem volt bennünk annyi akarat és alázat, hogy ezt megtegyük.

(…) Már az EP-választások után látszott, ha nem tudunk megegyezni, egy magyar párt sem jut majd be a szlovák parlamentbe."

Elnöki esélyeiről és a Híd újjáépítéséről:
"Ez még korántsem egy lejátszott történet. Elképzelhető, hogy lesz vetélytársam. (…) Minden benne van a pakliban, ez is. (…) Ahhoz azonban, hogy újra életet tudjunk lehelni a pártba, szükséges, hogy a párt megújuljon. Nem elég kicserélni néhány embert – ezért is nagyon fontos kérdés lesz, hogy kiket sikerül beválasztani az elnökségbe. (…) Ebben a pártban továbbra is vannak olyan hiteles, fiatal és új politikusok, akikkel az újjáépítkezés elképzelhető."

Matovičról és a karizmatikus szlovákiai magyar politikusok, nagy egyéniségek hiányáról:
"Belőlem szlovákiai magyar Matovič biztosan nem lesz, ezt most leszögezhetem. Nem hiszem, hogy ilyen ember kell a magyar választóknak. Az embereket csak ideig-óráig lehet átverni, meghülyíteni. (…) Fontos az embereknek, hogy azok, akik ezt az országot vezetik, tudják, hogy mit miért csinálnak."

A magyar kormány és Orbán Viktor megítéléséről:

A szlovákiai magyarság nem homogén. Valaki így gondolkodik, valaki úgy gondolkodik. Egy dolog biztos: nem szabad megengednünk, hogy ez a kérdés megosszon bennünket. Ez nem lehet az összefogás akadálya.

Az összefogás nélkül pedig a jövőben sem lesz a szlovákiai magyarságnak egységes parlamenti képviselete."

Bugárról és a jövőbeni szerepéről:
"Bugár többször elmondta a sajtóban is, hogy a párt vezetésében már nem kíván részt venni, de ennek a csapatnak a rendelkezésére fog állni, hogy ha segítség kell. (…)

Én tudom, hogy önök azt gondolják, hogy a Híd jövőbeli vezetése nem lesz Bugártól független, de higgyék el nekem, az lesz."

A jövő nagy szlovákiai magyar összefogásáról:

Senki nem mondta, hogy a tízéves árkokat könnyű és egyszerű lesz betemetni. Tudom, hogy ez nagyon nehéz lesz. És tudom, hogy nagyon nehéz dologra vállalkozunk mi a Hídból, akik ezzel megpróbálkozunk."

(…) Nem tudom, hogy a többi pártból hogyan fognak ehhez hozzáállni, csak annyit tudok, hogy én, Sólymos László, mindent megteszek azért, hogy ez a dolog létrejöjjön. (…) Aprómunka lesz ez, varázsfegyver nincs, sem varázspálca. Legalábbis nekem nincs. Ami van, az az eltökéltség, hogy megpróbáljuk."

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.