2021. június 26., 14:51

A Híd kiáll a Szövetség megalakulása mellett

Szombaton a Most-Híd Országos Tanácsának ülésére került sor a párt pozsonyi székházában, amely után sajtótájékoztató keretén belül Sólymos László, a Most-Híd elnöke, illetve a párt alelnökei, Agócs Attila, Michal Goriščák, Pataky Károly és Tóth Marián számoltak be a tanács döntéseiről.

most-hid
Fotó: Radi Anita

A Híd Országos Tanácsának a Szövetséggel kapcsolatos határozatát Sólymos László, a Híd elnöke ismertette:

A Híd párt üdvözli az MKP-nak és az Összefogásnak az egyesülő Szövetség pártra vonatkozó döntéseit. A Híd Országos Tanácsa egyhangúan jóváhagyta a tárgyaló delegációk által elfogadott dokumentumokat (Alapelvek, Alapvető célkitűzéseit, Konkrét célkitűzések, Alapszabály), a hárompárti megállapodásoknak megfelelően - mindezt változatlan formában. A Híd tehát készen áll arra, hogy létrehozzák az új közös pártot - a Szövetséget."

A párt egyúttal fontosnak tartja, hogy ezek a dokumentumok képezzék az egyesülési folyamat végleges alapját, és hogy az egyesülés előtt újabb politikai célok ne kerüljenek az asztalra, mert azok miatt az egész folyamat zátonyra futhat.

A Híd célja, hogy a Szövetség olyan gyűjtőpárt legyen, amely sokszínűségével, jó programjával, átgondolt stratégiájával visszanyeri a választók bizalmát, tekintet nélkül arra, milyen nemzetiségűek. 

„Ez az új gyűjtőpárt akkor lesz erős és működőképes, ha sikerül benne megtalálnia a helyét a polgári, a liberális, a keresztény-demokrata gondolkodású politikusnak és választónak is. Ha el tudjuk fogadni a másikat, el tudjuk fogadni, hogy nem vagyunk egyformák, és helyet kell adni más véleménynek is” – hangsúlyozta Sólymos.

Mint elmondta, az a szándék, amit egy évvel ezelőtt Komáromban a Híd kifejtett, napjainkra kötelesség lett, vagyis egy olyan gyűjtőpártot kell létrehozni, amelyben megfér a sokszínűség.

Arról is beszélt, a pártjuk kitartóan támogatja a kulturális-, oktatási önkormányzatiság és a nyelvi egyenlőség megteremtését célzó politikai stratégia megalkotását. Ezen az úton a Kisebbségi Kulturális Alap létrehozása volt szerintük az első mérföldkő. Ugyanilyen fontos stratégiai célnak tekintik a természetes régiók visszaállítását célzó közigazgatási rendszer reformját, amely cél 2015 óta szerepel a pártjuk programjában.

A Híd aktuálpolitikai kérdésekben is határozatot fogadott el. Ilyen a koronavírus-járvány, a helyreállítási alap, a nemzetiségi politika avagy az extrémizmus témája.

A világjárvány kapcsán a Híd arra hívta fel a figyelmet, hogy a vírus új delta variánsa sokkal fertőzőbb, ezért a lakosokat arra buzdítják, hogy oltassák be magukat. Sólymos ennek kapcsán kiemelte, hogy a sajtótájékozón részt vevő politikusok közül mindannyian már beoltották magukat.

A párt Országos Tanácsa negatívan értékeli az oktatási és kulturális tárca lépéseit a kisebbségpolitika területén. Sólymos elmondta, egyre nagyobb aggodalommal figyelik a jelenlegi kormány érzéketlen lépéseit a nemzeti kisebbségek jogai szempontjából két kulcsfontosságú minisztériumban, az oktatási és a kulturális tárcánál. Úgy véli, ha már a kormány előre lépni nem tud, akkor legalább a status quo-t ne bántsák. Ez azonban már akkor meg lett szegve, amikor a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériumának Kisebbségi Osztálya megszüntették, most pedig frontális támadás készül a Kisebbségi Kulturális Alap ellen. Emellett az iskolaügyi minisztériumban a kisebbségi tankönyvek nyomtatása és az iskolák tankönyvekkel való ellátása terén is vannak problémák.

A párt üdvözli a helyreállítási alap elfogadását, amely az egészségügyi reformot is magában foglalja. Több mint 1 milliárd euró áll Szlovákia rendelkezésére, hogy az egészségügyi hálózatot, kórházakat felújítsa, avagy újakat építsen.  A Híd képviselői elutasítják, hogy a déli és keleti régiók kórházai a reformot követően kizárólag a hosszú távú utókezelésre és a krónikus betegek ellátására szoruló pácienseket lássák el.

Mi olyan egészségügyi reformot támogatunk, amely jobb minőségű, mindenki számára egyformán elérhető egészségügyi ellátást biztosít. Ettől a kormánytól már nem sokat várunk, talán csak azt, hogy végre vegyék elő a józan paraszti eszüket. Erre talán minden józan politikus képes”

- hangsúlyozta a Híd elnöke.

A Híd Országos Tanács egyben úgy határozott, hogy legkésőbb szeptemberben országos közgyűlést hív össze, amely dönt az Híd párt további lépéseiről.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.