2021. augusztus 31., 19:40

A Híd elnöksége rábólintott a kitárgyalt javaslatokra, a párt szerint ezeken már nem lenne szabad változtatni

A Most-Híd elnöksége keddi ülésén elfogadta a három párt vezetése által kitárgyalt javaslatokat. Sólymos László pártelnök szerint a három fél által elfogadott kompromisszumos alapcélkitűzéseken már nem lenne szabad változtatni. 

Fotó: ma7.sk

Sólymos László, a Most-Híd elnöke a ma7 megkeresésére elmondta,

az előző hetek tárgyalásain sikerült olyan kompromisszumos megoldásokban megegyezni a három párt vezetésének, amivel az addig nyitott kérdéseket lezárták.

A párt elnöksége ezekre a javaslatokra bólintott rá kedd esti ülésén.

Sólymos elmondta, megegyezés születetett az egységes párt logójáról, a tárgyalási nyelvről, aminek esetében a Híd számára fontos feltétel volt, hogy mindenki használhassa az anyanyelvét, illetve azon nyelven férjen hozzá a párt dokumentumaihoz.

A Szövetség alapcélkitűzései között szerepel, hogy az elfogadott európai normák alapján bővítsék a kisebbségi nyelvhasználati és kulturális jogokat, illetőleg a magyar közösséget hátrányosan érintő megyei közigazgatási beosztást megváltoztassák.

Hasonlóképpen, a második világháborút követően a magyarságot sújtó jogfosztások máig ható következményeit felszámolják. Sólymos hozzátette, számukra elfogadható kompromisszum született a szakmai alelnök kérdésében, ami ugyancsak nyitott kérdés volt.

A Híd elnöke hozzátette, a párt országos testülete szeptember 25-én dönt a pártegyesülésről,

miután az Összefogás és az MKP hasonló testületei már elfogadták a három pártvezetés által kitárgyalt kompromisszumos javaslatokat. Információink szerint az Összefogás és az MKP országos testületei szeptember 11-én, illetve szeptember 19-én tanácskoznak.

Sólymos hangsúlyozta,

a Híd számára elfogadhatatlan lépés lenne, ha a két másik párt újra megnyitná a kompromisszumosan lezárt kérdések valamelyikét.

Vagyis tulajdonképpen a Szövetség megalakulását Sólymos a kitárgyalt megállapodások elfogadásához köti. A pártelnök idő előttinek nevezte, mit lépne a Híd abban az esetben, amennyiben a két másik párt országos testületei mégis újabb feltételeket szabnának.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.