2022. július 6., 16:41

A helyhatósági választásokon egyes jelölteknek transzparens számlát kell használniuk

Az őszi összevont helyi önkormányzati és megyei választáson a megyeielnök-jelölteknek, továbbá az 5000 lakosnál nagyobb településen induló polgármesterjelölteknek transzparens számlát kell használniuk, és kampányukat a számlán szereplő összegből kell finanszírozniuk.

megyei választások 2017
Fotó: Rózsár Vince
Illusztrációs felvétel

A pártok is kötelesek transzparens számlát használni – tájékoztatott a belügyminisztérium.

A transzparens számlának folyamatosan hozzáférhetőnek és ellenőrizhetőnek kell lennie, és tartalmaznia kell minden pénzmozgást.

A jelölteknek meg kell bizonyosodniuk arról, hogy a bankjuk biztosít-e ilyen szolgáltatást. A helyi önkormányzati és a megyei választáson is jelölteket indító pártnak nem kell két ilyen számlát működtetnie. A párt korábbi választáson használt transzparens számlája viszont most nem használható, újat kell nyitni.

Függetlenként induló jelölt ellenben használhatja a korábbi számláját. A számla megnyitásáról értesíteni kell a belügyminisztériumot, a tárca pedig közzéteszi azt a honlapján. A transzparens számlára csak átutalással lehet pénzt küldeni más számláról, készpénzt nem lehet elhelyezni rajta.

A belügyminisztérium felszólítására a jelöltnek igazolnia kell, hogy ki a tulajdonosa annak a számlának, amelyről pénzt utaltak a transzparens számlájára”

– hangsúlyozta a belügyminisztérium.

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.