2022. augusztus 31., 10:13
Frissítve: 2022. aug. 31. 11:24

A Heger-kormány is széthull?

Vajon ígéreteikhez híven lemondanak ma az SaS miniszterei vagy Igor Matovič ismét merészet lép. Augusztus utolsó napján lejárt a liberális párt ultimátuma, ezzel együtt pedig eldőlhet a szlovák kormány további sorsa is. A koalíciós válság azután éleződött ki, hogy a parlament megtörte a Matovič inflációellenes csomagjával kapcsolatos elnöki vétót. Az SaS továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy Igor Matovič, az OĽANO vezetője távozzon a kormányból, ellenkező esetben augusztus 31-én lemondanak a párt miniszterei. A múlt heti találkozót követően Richard Sulík, az SaS vezetője megerősítette a párt tervezett távozását, és kijelentette, a további koalíciós tárgyalásoknak nem látja értelmét.

kormanyules-2022.05.18.
Fotó: TASR

Ha a kormány elfogadja az OĽANO által javasolt intézkedéseket az energiaválság kezelésére, Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter kész lemondani és Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszterrel együtt távozni a kormányból – jelentette be a kormány ülése előtt Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnök.

Állítólag olyan 10 pontos javaslatot adtak át az SaS-nak, amely a jelenlegi gazdasági problémákra nyújtana választ, s ha ezt a liberálisok elfogadják, akkor a pénzügyminiszter lemond.

Hegerék 10 pontja:
1. 200 euró gyermekenként
2. Állami költségvetés a 2023-as évre
3. Alkotmánytörvény a költségvetési felelősségről
4. A nyugdíjrendszer állandósága
5. Pénzügyi fegyelem
6. Az állami bevételek új forrása
7. Az elektromos áram árának befagyasztása minden háztartás számára
8. Kedvező gázszolgáltatási szerződések minden háztartás számára
9. Támogatás a háztartásoknak a gázra és a fűtésre 250 millió euró nagyságban
10. Hozzájárulás a nyugdíjasoknak 150 millió euró nagyságban

Ezek után az SaS miniszterei távoztak a kormányülésről, de nem válaszoltak azon kérdésekre, hogy vajon tárgyalni mennek a pontokról. Az ülésen Sulík nem vett részt. Az viszont már biztos, az ülés kezdetét egy órával eltolták, tehát vélhetően a liberálisok egyeztetni mentek.

Eduard Heger (OĽANO) kormányfő kedden úgy nyilatkozott, azt szeretné, ha az SaS a koalíció tagja maradna, és úgy véli, még mindig van mód a tárgyalásokra. Rámutatott, hogy nehéz időszak vár Szlovákiára és egész Európára. Úgy fogalmazott, az OĽANO mindent megtett, hogy megszülessen a megállapodás, és hozzátette, úgy véli, a döntés a liberálisok kezében van. Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter kedden közölte, ha nem változik semmi, a szerdai (augusztus 31.) kormányülést követően az SaS miniszterei lemondanak. A szerdai kormányülés előtt Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke úgy fogalmazott, bízik benne, Richard Sulík harmadszor nem buktat kormányt, s nem csatlakozik a Smer, Hlas és fasiszták csoportjához.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.