2020. május 31., 13:34

Kollár szerint Szlovákiában már nem indokolt a szükségállapot

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök szerint már nem indokol Szlovákiában az új koronavírus-járvány miatt elrendelt szükségállapot fenntartása. Ezt a TA3 hírtelevízió Politikában című vitaműsorában mondta.

Fotó: TASR

Ennek ellenére megérti Igor Matovič miniszterelnök indítékait, hogy eddig nem szüntette meg ezt az állapotot, amelyek a világjárvány esetleges második hullámával kapcsolatosak. Mint megjegyezte, a szükségállapot fenntartása nem azt jelenti, hogy Szlovákiában zárva maradnak az üzletek, nem lehet majd utazni vagy szabadságra menni. A szükségállapotnak köszönhetően nem lesz indokolt, hogy a kormány sürgősen összeüljön, hanem azonnal dönteni és cselekedni lehet.

Peter Žiga (Smer-SD) képviselő felhívta a figyelmet, hogy az egész világ megnyitja a határokat, az üzleteket és enyhíti a feltételeket. Hozzátette: vannak országok, ahol nem is rendeltek el szükségállapotot. Már megszűntek a helyzet kiéleződésének az okai, miközben Szlovákia tart a pandémia második hullámától. A második hullám eljön, de a gazdaság területén – mondta az ellenzéki honatya. A kormány helyében a munkanélküliek és a szegénység pandémiájától tartana. Azt tanácsolta, hogy inkább a gazdasági helyzettel törődjön. A szükségállapot korlátozza az emberek szabadságát és nem látja semmi okát a további fenntartásában. Ha kitörne a koronavírus-járvány második hulláma, arról Szlovákia előre tudni fog, mert a járvány más országokból terjed. Lesz elég idő a rendkívüli helyzet és a szükségállapot kihirdetésére. Mint megjegyezte: a hazatérők kötelező állami karanténjának a világjárvány kicsúcsosodásakor volt igazán értelme.
Peter Žiga és Boris Kollár
Fotó: TA3
Peter Žiga és Boris Kollár a TA3 hírtelevízió vasárnapi vitaműsorában

A parlament elnöke úgy véli, már lehetne lazítani a kötelező állami karantén esetében elrendelt intézkedéseken is. Reméli, hogy a központi válságstáb és a tisztiorvosok is megértik, hogy ez már lassan tarthatatlan. Abban is bízik, hogy ezek a könnyítések a többi állammal összhangban történnek majd. A hazatérőktől elnézést kért a bősi állami karanténközpontban tapasztalt embertelen körülmények miatt. Ugyanakkor megjegyezte, hogy az állami karantént megjárt emberek megvédték Szlovákia lakosait a koronavírustól.

Megosztás
Címkék