2022. július 24., 13:00

A házelnök elutasítja a kisebbségi vagy egy szakértői kormány lehetőségét

Amennyiben a kormány elveszítené parlamenti többségét, az egyetlen reális megoldás az előrehozott parlamenti választás.

 

Készülnek az előrehozott voksolásra
Boris Kollár - Peter Pellegrini
Fotó: TASR/ma7

Ezt Boris Kollár, a Sme rodina vezetője, házelnök mondta a TA3 hírtelevízió A politikában vasárnapi vitaműsorában. A politikus elutasítja egy hivatalnok kormány kinevezését vagy az ĽSNS szavazataitól függő kisebbségi kormányzás lehetőségét.

Vitapartnere, Peter Pellegrini exkormányfő, a Hlas-SD elnöke kifejtette, hogy a legtisztességesebb megoldást az előrehozott parlamenti választások jelentenék.

Kollár szerint ha meglesz a parlamentben a legalább 76 fős többség, a kormányzás folytatódhat azt követően is, hogy az SaS kilép a koalícióból. Ugyanakkor megjegyezte, kiváncsi lesz arra, hogy az SaS hajlandó lesz-e kívülről támogatni a kabinetet. Egy szakértői kormány felállítását azért tartja problematikusnak, mert annak tagjairól nem az emberek döntöttek.

A házelnök kifejtette, hogy mindent elkövet a kormány fennmaradásáért és egyúttal kilátásba helyezte egy olyan alkotmánymódosító javaslat előterjesztését, amely tartalmazná az előrehozot választások kiírásának a lehetőségét.

Peter Pelegrini azt várja, hogy a koalíció fennmarad. Mint megjegyezte: a kormánypártok valamiben spekulálnak. Igor Matovič pénzügyminiszter távozását az ország szempontjából üdvösnek tartaná, amennyiben nem a saját posztjának megtartása fontos számára. Eduard Heger miniszterelnök címére kifejtette: sokkal határozottabbnak kellene lennie a válság kezelésében. Az SaS esetleges kilépése után ki kellene próbálni, hogyan viselkedne az Igor Matovič leváltásáról szóló parlamenti voksoláson.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.