2021. december 8., 19:35

A hatvan felettiek kötelező oltását szorgalmazza Heger. Állítólag kész lemondani, ha az ötlet nem megy át a koalíción

Eduard Heger szlovák kormányfő az elmúlt hetekben egyre nyíltabban beszél, ahogy ő fogalmazott, "bizonyos társadalmi csoportok", kötelező oltásáról. Sajtóhírek szerint akár funkcióját is kész ehhez kötni! 

heger
Fotó: TASR/AP

Az egészségügyi minisztérium már korábban megerősítette, akár saját hatáskörön belül is el tudnák rendelni bizonyos társadalmi csoportok, jelesül a hatvan éven felüliek kötelező COVID-oltását, csakhogy ezt a lépést a kormányfő nem akarja, vagy nem meri meglépni.

Heger koalíciós felhatalmazással a háta mögött terjesztené a lakosság elé az elképzelést, de kétséges, hogy ezt megkapja-e valaha.

A Sme rodina miniszterei egyértelműen az önkéntes oltakozás mellett tették le a garast, míg a Za ľudí politikusai már jelezték, támogatják a kormányfő elképzelését. Heger ötletének komolyságát mutatja az is, hogy az igazságügyi és egészségügyi tárca már dolgozik az ehhez szükséges törvényi háttér feltérképezésén.

Ha kötelezővé tennék a 60 éven felüliek oltását, az mintegy 400 ezer embert érintene. Ennyien vannak ugyanis ebből az 1,3 milliós korosztályból, akik még egy adag vakcinát sem kaptak. A DenníkN azt írja, több általuk megkérdezett kormánypárti politikus szerint kormányülések egyik sarkalatos pontja lett a téma. Sőt, sokan azt mondják,

Heger "kommunikációjával azt sugallja", hogy a kormányfői bársonyszéket is kész hozzákötni a kérdéshez. 

Ez azt jelentené, ha a koalíció nem támogatja a kormányfő elképzeléseit, két éven belül második miniszterelnökét is elveszítheti Szlovákia.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.