2020. október 11., 15:33

A halottak napja az idén nem a megszokott lesz

A közelgő ünnepek: a mindenszentek és a halottak napja minden bizonnyal mások lesznek az idén, mint korábban.

Vitaműsor koronavírus
Fotó: TASR
Juraj Šeliga (Za ľudí), Denisa Saková (Hlas-SD), Marek Krajčí (OĽaNO)

Ezt Marek Krajčí egészségügyi miniszter mondta a Markíza televízió Testre szabva című vasárnapi vitaműsorában. Elmondása szerint tárgyalások folynak arról, hogyan lehetne mérsékelni az ilyenkor szokásos nagyobb mobilitást, de ezt a Szlovákiai Püspöki Konferencia illetékeseivel is megvitatnák.

Az egészségügyi tárca vezetője felszólította a középiskolák diákjait, hogy ne utazzanak el a diákszállásokra. Ismételten emlékeztetett rá, hogy hétfőtől a középiskolák áttérnek a távoktatásra. A miniszter szerint a cseh utat választották. Rámutatott, hogy a fertőzés reprodukciós rátája megegyezik a Cseh Köztársaságban mért értékkel. Ennek érdekében olyan intézkedéseket kell foganatosítani, hogy visszájára fordítsuk a helyzetet. Konkrétumokat nem mondott, csak jelezte, hogy kellően radikálisok lesznek.

Krajčí kiemelte, hogy Szlovákiában jelenleg már csak öt járás zöld besorolású. Hogy milyen lépéseket kívánnak tenni Árvában, egyelőre vita tárgya.

A szlovák parlament alelnöke, Juraj Šeliga kifejtette, hogy pártja (Za ľudí) támogatja az intézkedések szigorítását, de szorgalmazza azoknak a kártalanítását és támogatását is, akiket ezek az intézkedések érintenek. Denisa Saková, volt belügyminiszter, jelenleg független képviselő megjegyezte, hogy a nyár folyamán meg kellett volna erősíteni a tisztiorvosok pozícióját vagy olyan telefonközpontokat kellett volna kialakítani, mint amilyenek Németországban is működnek.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!