lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2023. november 11., 12:31

A hagyományos sajtgyártást is ellehetetlenítheti az EU

Újabb eszement szabályozás bevezetésére készül az Európai Unió. „Zöld” terveik keretében ezúttal több élelmiszer – főként a hagyományos előállítású sajtok – csomagolóanyagának, a könnyű-fadoboznak a betiltását tervezik – számolt be az fdesouche.com francia hírportál.

 

camamabert sajt
Fotó: flickr

Az új reguláció, amelynek bevezetését 2030-ig tervezik, a nem reciklálható élelmiszercsomagolásoknak az unión belüli megszűntetését célozza. A betiltandó csomagolások között vannak azok az úgynevezett könnyű-fadobozok is, amelyek – más élelmiszerek mellett – több hagyományos gyártású sajtfajta, elsősorban a camambert típusú sajtok csomagolóanyagai.

Ez a csomagolás egyes sajtok esetében nemcsak külcsín, hanem ezeknek a termékeknek az utolsó érlelési szakaszához használt eszköz. A csomagolás betiltása tehát egy újabb hagyomány felszámolása, és sokszáz sajtgyártó ellehetetlenítése mellett ahhoz is elvezethet, hogy az érintett sajtfajták hagyományos gyártása az unión kívülre szorulhat, ami nemegy kérdést felvet ezeknek a termékeknek az ízbéli jellemzőivel vagy akár minőségével kapcsolatban is a jövőben.

camambert sajt
Fotó:  reprofoto

Bár az uniós szabályozásokban a legtöbben már évek óta nem találunk sok észszerűséget, a mostani ötlet azért is meglepő, mert a könnyű-fadoboz egy viszonylag környezetbarát, újratermelhető és természetesen lebomló csomagolásnak számít. Dehát, Brüsszel szemét minden szúrja, ami hagyományos és talán ez az egyik oka annak is, hogy míg a hagyományos élelmiszerelőállítást ilyen módon is ellehetetlenítené, addig eurótízmilliókat költ olyan „alternatív élelmiszer alapanyagok” előállításának támogatására, mint a rovar eredetű fehérje. És persze ismét az uniós polgárok pénzéből, de gyakorlatilag azok megkérdezése nélkül és elvárásaikkal szembemenve.

Ezekután csak abban bízhatunk, hogy Brüsszel esetében is beigazolódik majd a mondás, s megeheti, amit főzött. Jelen esetben a sült tücsköt. Mi többiek inkább maradunk a camambertnél.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.