2020. május 19., 09:40

A főügyészt nyilvános szavazáson választhatják

A főügyész pozícióra nemcsak ügyészek jelentkezhetnek, más intézményekből is javasolhatnak jelölteket az egyes képviselők, akiknek nyilvános meghallgatáson kell részt venniük a szlovák parlament alkotmányjogi bizottsága előtt - ezt javasolják törvénymódosító javaslatukban a kormánypárti képviselők.

szlovák parlament ülés
Fotó: TASR

A főügyész plenáris ülésen történő megválasztása nyilvános lenne a parlamentben, amelyet az ügyészségről szóló törvény és a szlovák parlament eljárási szabályzatának a módosításából következik, amelyet a koalíciós képviselők nyújtottak be a parlamentbe.

A kritériumok szerint, a jelöltnek szlovák állampolgársággal kell rendelkeznie, be kell tölteni a 40-ik életévét, illetve 15 éves szakmai tapasztalatot kell maga mögött tudnia. A feltételekhez az is hozzátartozik, hogy a feladatot lelkiismeretesen, őszintén kell ellátnia, azonban ez nem számít formális feltételnek. Ennek és a formális feltételek teljesítését az alkotmányjogi bizottságnak kell értékelnie és ellenőriznie.

Nemcsak parlamenti képviselők javasolhatnak tagokat, de több miniszter, illetve a jogi szakterületen dolgozó szakemberek, ügyvédek és jogászok, szakmai szervezetek, tudományos intézmények, így például a Szlovák Tudományos Akadémia vezetői is nevezhetnek jelölteket.

A jelöltekkel kapcsolatos információkat 20 nappal a meghallgatásuk előtt fel kell tüntetni a parlamenti weboldalon. A meghallgatásnak nyilvánosnak kell lennie, az eseményen jelen kell lennie az államfőnek, vagy annak képviselője.

A meghallgatáson nemcsak a bizottság tagjai kérdezhetnek a jelöltektől, de a jelen lévő képviselők, illetve a köztársasági elnök is. Csak ezután szavaz a bizottság arról, hogy a jelöltek megfelelnek-e minden követelménynek. A bizottsági ülésről pedig hangfelvétel is készül majd.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.