2021. február 21., 13:55

A főügyész szerint a Kuciak-gyilkosság ügyében a rendőrség és az ügyészség minden tőlük telhetőt megtett

Maroš Žilinka főügyész szerint a hatóságok és az ügyészség minden tőlük telhetőt megtettek annak érdekében, hogy a Kuciak-gyilkosság ügyét a lehető legalaposabban tárják fel.

Megemlékezés Ján Kuciak házánál Nagymácsédon
Fotó: TASR

A főügyész ezt a TA3 politikai vitaműsorában mondta vasárnap, Kuciak és jegyese meggyilkolásának harmadik évfordulóján.

Maroš Žilinka hangsúlyozta, az ügyészség

minden esetet igyekszik függetlenül megvizsgálni, nem enged a különféle politikai nyomásoknak.

Žilinka szerint a képviselőktől azért kapott ilyen erős mandátumot, hogy megakadályozza a politikusok befolyását az ügyészekre.

A funkcióját olyan komolysággal szeretné betölteni, hogy politikusokkal is csak munkakapcsolatban találkozna, és azt is kizárólag az ügyészség épületében.

Mint elmondta,

az ügyészségen belül megkezdődött egyfajta pozitív változás, de az egész rendszer megreformálása hosszú időt vesz igénybe.

A főügyész Dobroslav Trnkáról is kifejtette véleményét, akit ideiglenesen felfüggesztettek hivatalából. Elmondása szerint Trnkának fontolóra kellene vennie az ügyészségből való távozását, mint kifejtette,

ez nemcsak az ügyészség, de a saját érdekében is jó döntés lenne.

Žilinka hozzátette, február végén a nyilvánosság is megtudhatja, holt tart a Trnka elleni nyomozás.

Az új Különleges Ügyészség vezetőjéről, Daniel Lipšicről is kifejtette véleményét, akivel megválasztása után azonnal egyeztetett a Különleges Bíróság szervezetének a jövőjéről. Žilinka elmondta,

Lipšic minden támogatását megkapja, ha munkáját becsülettel és tisztességgel végzi majd.

Az évfordulón több magánszemély és szervezet Ján Kuciak és Martina Kušnírová 2018-as meggyilkolására emlékezik. Ján Kuciak újságírót és menyasszonyát  2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi házukban. A kettős gyilkosság után országszerte tüntetéseket szervezett a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!