2024. május 23., 14:00

A Fico–Orbán-barátság is zavarta a merénylőt

Juraj Cintula nem akarta megölni Robert Fico miniszterlenököt, csak megsebesíteni – vallotta a Specializált Büntetőbíróságon.

Kommandósok Cintula
Juraj Cintulát rendkívüli biztonsági intézkedések mellett szállították a bazini bíróságra
Fotó: TASR

A 71 éves merénylő a bíróságon élt törvény adta jogával, és nem tett vallomást a gyilkossági kísérletével kapcsolatban, azt ugyanakkor hangsúlyozta, nem akarta megölni a miniszterelnököt.

A Pravda című napilaphoz kiszivárgott a bíróság határozata, melyben az áll, Cintula két napig tervezte a merényletet, két tárat vitt magával, és már korábban kibiztosított fegyverrel lépett a kordonhoz.

Roman Púchovský bíró ismertette, a gyanúsított már május 15-ei kihallgatásán is azt vallotta, nem akarta megölni a kormányfőt. Cintula próbált kitérni a vizsgálati fogságba helyezés előtt. Elmondta, nem fog megszökni, és semmilyen más eszközzel nem fogja akadályozni az eljárást, illetve tehetetlenségét és a társadalom állapotával kapcsolatos frusztrációját nem fordítja erőszakcselekménybe senki ellen.

Cintula azt állította:

tudja, hogyan kell lőni, és úgy célzott, hogy ne veszélyeztesse az áldozat életét. Arra is nagyon ügyelt, hogy véletlenül se veszélyeztessen senkit a tömegben vagy a biztonságban. Tettéért bocsánatot kér a sértettől, amit az eljárás során személyesen is hajlandó elmondani, ha lehetősége van rá, ha nincs, minden bizonnyal írásban is bocsánatot kér tőle."

Cintula elmondta, nem érte egyet a jelenlegi kormány politikájával, a Speciális Ügyészség megszüntetésével és a kulturális és médiamunkások üldözésével, és ami a legfontosabb, azt szeretné, ha katonai segítséget nyújtanának Ukrajnának. A jelenlegi kormányt az Európai Unió Júdásának tartja, ezért érezte úgy, hogy cselekednie kell.  Ugyanakkor, mint mondta, Ficót csak megsebesíteni akarta, hogy ne tudja ellátni a feladatát, megölni nem állt szándékában.

Tisztában volt vele, hogy mást is megsebesíthet a lövöldözéssel, fennállt a veszély, de nem számított rá. Zárásként kijelentette, hogy szociálisan érzékeny, és minden, ami a társadalomban történik, rendkívül irritálja”

– áll a határozatban. Cintula hozzátette, hogy Ficónak szeretett volna dedikálni egy "Az áldozat üzenete" című könyvet, amely a fegyverrel együtt nála volt, magát a dedikációt pedig május 15-én reggel írta dátum nélkül, mert nem tudta. hogyan alakulna a helyzet.

A bizonyítékok között szerepel több tanú, köztük a TV Prievidza szerkesztőjének vallomása is, akinek operatőrje felvette a lövöldözést. A tanú azt vallotta, hogy Cintula "ellenségesen" szólította meg Ficót. A bírósági határozat szerint "zavarta, ahogy Oroszországgal és Magyarországgal bánt, hogy jó viszonyt ápolt velük”. A támadónak nem tetszett, hogy jó kapcsolatot ápol Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, és az sem, hogy negatívan beszél az Európai Unióról.

Cintulára 25 év életfogytiglani börtönbüntetés vár. Az ilyen magas büntetés gyakori oka annak, hogy a vádlott úgy dönt, hogy elmenekül vagy elrejtőzik, hogy elkerülje a vádemelést vagy a büntetést.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.