lapajánló
Patrióták, fizetett felforgatók és a szuverenista baloldali
Magyar7 - 28. száma
2023. február 14., 17:50

A Fenntarthatóbb Felvidékért mozgalom petíciót indított a klímatörvény elfogadása ellen

A környezetvédelmi minisztérium most egy új, szén-dioxid adó bevezetésére tett javaslatot. Ha elfogadnák, újabb áremelésre számíthatnánk az élelmiszer, üzemanyag terén, de még az ingatlanok éves fenntartási költségei is emelkednének.

co2-ado.jpg
Fotó: Bokor Klára

Miért tartottátok fontosnak a petíció elindítását? – kérdezzük Pék Páltól, a Fenntarthatóbb Felvidékért mozgalom elnökétől.

Szlovákia lakossága a periféria szélére kerülhet miatta. Ez abból a hatástanulmányból is kiderül, melyet maga a minisztérium végzett el és csatolt a tárcaközi egyeztetésre bocsátott törvényhez. A globális CO2 kibocsátáshoz képest Szlovákia kibocsátása alacsony, így mi maximum csak alkalmazkodni tudunk az éghajlatváltozáshoz, megállítani nem. Ezért a minisztériumnak nem csak követelőzni kellene, hanem a minden társadalmi csoport számára bebiztosítani a lehetőséget, hogy javítsa háztartása energiahatékonyságát.

Igaz, az „obnovdom” program, a helyreállítási alapban épp erre szolgál, ugyanakkor a projektek utófinanszírozottak, tehát csak a felújítás után kapja kézhez a lakos a pénzügyi támogatást az államtól, ami maximálisan 60 százalékát fedezi a költségeknek. A szlovákiai minimálbérből élő lakosság ezt a lehetőséget nem tudja kihasználni.

Milyenek lennének a klímatörvény hatásai mindennapi életünkre?

Az EU ETS CO2 kvótakereskedelem eddig csak a nagyobb, szennyező vállalatokra volt érvényes, ők fizettek ilyen adót amennyiben szennyezték a környezetet. Az Európai Unió minden államnak egy bizonyos mennyiségű szén-dioxid kibocsátását engedélyezi. Az országok váltókat értékesíthetnek akár más országoknak, amennyiben az egyik ország több széndioxidot akar a természetbe engedni gazdasági fenntarthatóság miatt. Ezt a CO2 adót most a lakosságra is ráterhelnék Szlovákiában az új törvény értelmében.

Kiterjesztenék a közlekedésre olyan formában, hogy minden egyes megvásárolt liter benzin után ilyen adót kellene fizetni. Ebből adódóan emelkednének a közlekedés és a szállítás költségei, ebből kifolyólag az élelmiszerárak is, mivel a legkisebb mezőgazdasági vállalkozót is megterhelnék ezzel az adóval, ahelyett hogy támogatásban részesítenék őket. 

Mint a Szlovák Beruházási, Régiófejlesztési és Informatizációs Minisztérium volt munkatársa mondhatom, hogy a pályázati feltételeknek nem mindegyik vállalkozó tud megfelelni - hiába lesznek pályázati felhívások.

Nézzünk a konkrét áremelkedés számai mögé a minisztériumi becslések alapján. A törvénytervezet szociális hatástanulmánya szerint a nem szigetelt lakások költségei 300 és 500 euróval között emelkedhet egy évre a CO2 adó bevezetése után. Azok az ingatlantulajdonosok, akik tömblakásokban élnek és gázfűtést használnak – ők éves szinten száz euró emelkedéssel számolhatnak. 2026-ig a tankolásunk akár 176 euróval növekedhet évi szinten.

CO2 adó

Hihetetlen, de perelhetné a minisztérium azokat a vállalkozásokat és az önkormányzatokat is amelyek nem teljesítik a klímacélokat. Minden önkormányzat köteles lesz klímastratégiát kidolgoztatni, ami egy nagyon jó kezdeményezés, viszont, ha a stratégia kivitelezését nem teljesítik, akkor foghíjas költségvetésükből büntetést kellene fizetniük az A Környezetvédelmi Alaphoz. Igaz, pályázati felhívásokkal szeretnék támogatni az önkormányzatokat, viszont az alkalmazkodási intézkedések kivitelezésére szánt eurómilliárdok nem jutnak majd el mind a 2700 önkormányzathoz Szlovákiában, mivel nincs annyi pénzforrás, hogy minden önkormányzat megfelelően tudja fejleszteni magát. Először a régiófejlesztési és uniós pénzforrások rendszerét kellett volna felkészíteni ehhez a törvényhez, és csak ezután megalkotni. 

Látsz megoldást? 

A megoldás abban rejlene, hogy a tagállamok a kibocsátás arányában fizetnék az adót. Az összes Európai Uniós kibocsátás mértékéhez kellene meghatározni, hogy milyen iparágakra terjesszék ki a CO2 kvótakereskedelmi rendszert. Míg az Európai Unió progresszívjei gazdaságilag tönkre teszik Európát a kvótakereskedelmi kvóták miatt, addig Amerika elhúz mellettünk és kinevet minket, mert még az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra sem lesz elegendő pénzünk.

Míg Észak- és Dél-Amerika 7,3 milliárd tonna CO2-t bocsát a levegőbe, addig az Európai Unió 27 országa mindössze 2,79 milliárd tonnát (ez 2021-es adat, mert jelenleg még csak ezek érhetők el). Szlovákia pedig mindössze 6,48 millió tonna CO2-t bocsátott ki 2021-ben.

Budaj környezetvédelmi minisztériuma által létrehozott törvény már tárcaközi egyeztetésen van. Amennyiben elfogadják a kiterjesztett EU ETS rendszerrel együtt, abban az esetben sokaknak akár az élelmiszerbiztonsága is veszélybe kerülhet. Kérem támogassa a petíciónkat! Február 16-ig 500 aláírást kell gyűjtenünk, és a törvény beterjesztője a törvényalkotási kötelezettségei miatt találkozót kell kezdeményezzen velünk, hogy képviseljük az aláírok érdekeit.

A petíciót ezen a linken tudja aláírni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.