A felsőnémeti határátkelőn több órás a várakozás

2020. november 29., 16:35
ma7

Az fuvarozók várakozási ideje a Felsőnémeti-Ungvár közúti határátkelőn 14 óra az Európai Unióba való belépéskor és 17 óra a kilépéskor - tájékoztatott a Pénzügyi Hivatal (FS).

Ennek oka a teherautók számának rendkívüli növekedése, amelyek - főleg Lengyelországban, de Magyarországon - a naptári negyedévre vonatkozó szállítási engedélyek korlátját kimerítették, és a szállítási költségek megtakarítása miatt Szlovákián keresztül távoznának az EU-ból

- mondta Drahomíra Adamčíková, az FS szóvivője. Az átjárhatóságot befolyásolja a határátkelő térbeli kapacitása és infrastruktúrája is. Elmondása szerint akadályt jelentenek azok a teherautók is, amelyeket már átvizsgált a szlovák vámhatóság és amelyek még az ukrán fél vámvizsgálatára várnak.

A helyzet fokozott nyomást jelent az ukrán oldalon, a korlátozott kapacitásuk miatt nem képesek rugalmasan reagálni 

 - tette hozzá.

Szerinte ez a helyzet év végén rendszeresen megismétlődik. Ez összefügg a gazdasági egységeknek a nemzetközi kereskedelemben való kötelezettségeinek teljesítésével.

 Ez a schengeni határ, és a jelenlegi járványhelyzet is okozza a hosszabb várakozási időket 

 - tette hozzá Adamčíková.

Elmondása szerint a Pénzügyi Hivatal minden szükséges szervezeti és személyi intézkedést megtesz a kedvezőtlen helyzet kiküszöbölésére, de nem tudja közvetlenül befolyásolni azon járművek számát, amelyek ezen a határátkelőn keresztül lépnék át a határt.