2021. december 27., 12:47

A fájdalom és feszültség évének nevezte az elmúlt esztendőt Zuzana Čaputová

Kihívásokkal teli év volt a 2021-es esztendő, a járvány újabb hulláma, politikai válság és a társadalomban tapasztalható növekvő bizalmatlanság jellemezte – mondta a TASR-nek Zuzana Čaputová köztársasági elnök az évet értékelve.

Zuzana Čaputová
Fotó: TASR

A fájdalom, a feszültség évének nevezte az esztendőt. Megjegyezte,

remélhetőleg olyan évet hagyunk magunk mögött, amelyet egy jobb fog követni.

„Szlovákia sérülést szenvedett. Nemcsak a Covidtól, hanem bizalmi válságtól is szenved. Hagytuk fokozatosan megmérgezni a környezetünket, és évről évre nehezebben élünk. A közösségi háló tele van sértegetéssel, gyűlöletkeltő retorikával és félretájékoztatással" – értékelte az államfő a társadalomban uralkodó helyzetet.

Az elnök asszony szerint eltűnik a tisztelet az emberi kapcsolatokból,

ami odáig fajult, hogy fizikailag támadnak meg egészségügyi dolgozókat. Úgy látja, hogy a politikai kommunikáció is elsősorban a politikai ellenfelek támadásáról szól. „Nehéz ilyen légkörben élni, függetlenül attól, hogy az ember melyik oldalon áll.

Különösen aggasztó, amikor valaki saját politikai céljaira használja ki az emberek félelmét,

például azt, hogy sokan félnek az oltástól, és ezzel aláássa társadalmunknak azt a képességét, hogy a világjárvány elleni küzdhessen" - mondta. Végső soron mindenki megfizeti ennek az árát - mondta.

Az államfő szerint arra a politikai válságra, amelyben Szlovákia találta magát, az volt az egyetlen megoldás, hogy idén Igor Matovičot Eduard Heger váltotta a kormányfői poszton. Emlékeztetett, hogy hat miniszter lemondott, a koalíciós partnerek ragaszkodtak a miniszterelnök visszahívásához, és a parlament nem volt határozatképes.

Véget kellett vetni a vitáknak, hogy a járvánnyal és annak hatásaival foglalkozhassunk

 - zárta a köztársasági elnök.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!