2023. augusztus 4., 16:21

A Demokrati szerint azonnal foglalkozni kell a gyermekorvosok körül kialakult helyzettel

Északkelet-Szlovákiában is súlyos a helyzet a gyermekorvosokkal. Ezt Andrea Letanovská, a Demokrati párt listavezetője közölte a pénteki sajtótájékoztatóján, miután meglátogatta a bártfai kórházat.

Demokrati
Fotó: TASR

A probléma megoldására szerinte nincs egyszerű megoldás, először azonban mielőbb stabilizálni kell a helyzetet. A párt rendkívüli parlamenti ülés összehívását tervezi.

A gyermekorvosok már most bejelentették, hogy ősszel nem vállalnak szolgálatot, és lehet, hogy a gyermekek harmada gyermekorvos nélkül marad. Sürgős a dolog, hiszen jön az influenzaszezon

– állapította meg Letanovská.

Miután beszélt Michal Palkovič egészségügyi miniszterrel, bízik benne, hogy

a tárca megtalálja a közös nyelvet az érintett felekkel.

Jövő héten találkozik a kórházak társulásával és a kórházi orvosok és járóbeteg-szakrendelők képviselőivel.

Azt követeljük, hogy mielőbb találjanak megoldást. Ezt követően készen állunk arra, hogy 15 képviselői aláírást biztosítsunk a rendkívüli parlamenti ülés összehívására. A helyzetnek rendeződnie kell, még mielőtt a gyerekek ősszel belépnek az iskolába

– emlékeztetett Letanovská.

Figyelmeztetett: a gyermekorvosok nagy része elérte a nyugdíjkorhatárt, és már nem vállal szolgálatot a járóbeteg-sürgősségi osztályon.

Ez már nekik sok, és jelezték, hogy már nem bírják, szerintük túl sok ez a terhelés, és a szolgálat lerövidítését szorgalmazzák 20:00 óráig. A másik oldalon a kórházi gyermekorvosokról van szó, akik az egyes osztályokon teljesítenek szolgálatot, miközben a sürgősségi ellátást is biztosítják

– figyelmeztetett Letanovská.

Szerinte

a politikai pártoknak kevesebbet kellene önmagukkal foglalkozniuk, és segíthetnének ennek a komoly helyzetnek megoldásában.

Hosszútávú megoldásként a rendelőintézetek kiépítését tudja elképzelni azokban a régiókban, ahol ezek a leginkább hiányoznak.

A párt prioritása 200 új, alapellátó orvosokból és szakorvosokból álló rendelőintézet létrehozása. Emellett rezidensprogramokat fogunk bevezetni a hiányszakmákban, főleg a járóbeteg-szakrendelőkben dolgozó orvosok számára, hogy ne menjenek külföldre, és jó körülmények között dolgozhassanak Szlovákiában

– tette hozzá Letanovská.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.