2020. február 19., 13:38

A. Danko: Csütörtökön folytatódik az ülés, megvannak az eszközeim

Andrej Danko, a parlament és az SNS elnöke a képviselői grémium szerdai ülése után kijelentette: rendelkezésére állnak azok az eszközök, amelyekkel biztosíthatja, hogy csütörtökön (február 20.) folytatódjon a rendkívüli parlamenti ülés. Hogy pontosan milyen eszközökről van szó, nem részletezte.

Andrej Danko
Fotó: TASR
Az elmúlt három évben, ha elő is állt olyan helyzet, hogy a képviselők megsértették a házszabályt, sosem ignorálták a figyelmeztetést, és még a legnagyobb lázadó, Igor Matovič (OĽaNO) is mindig elhagyta az üléstermet

– mutatott rá Danko. Hozzátette: a parlamentnek nem áll rendelkezésére olyan őrség, amelynek tagjai kivezethetnék a képviselőket az ülésteremből.

Danko sajnálja, hogy a PS-Spolu pártkoalíció azt képzeli, hogy Matovičot másolva eredetiek lehet.

A felszólításukra, hogy forduljon az alkotmánybírósághoz, úgy reagált, hogy az alkotmánybíróságon csak egy konkrét jogszabályt lehet megtámadni, olyat, amelyet már korábban elfogadtak.

A független képviselők viselkedését a házelnök „óriási szégyennek” nevezte.

A Martin Poliačik képviselő által a közösségi hálón megosztott fotókkal kapcsolatban kijelentette, hogy

csak a vadállatok esznek a szónoki emelvény alatt. Csak ilyen emberek gyalázzák meg az SZK Nemzeti Tanácsát, utána meg azt állítják, hogy tisztelik azt.

A parlament elnöke szerdán ismét megszakította a parlamenti ülést, amely csütörtökön (február 20.), 9 órakor folytatódik. A Miroslav Beblavý körül csoportosuló független képviselők tovább folytatják az obstrukciót. Danko többször is felszólította őket, hogy hagyják el az üléstermet. A képviselők nem tettek eleget a felszólításnak.

A rendkívüli ülésen gyorsított eljárásban tervezik elfogadni a 13. nyugdíj bevezetéséről, a családi pótlék összegének megduplázásáról és az autópálya-matricák eltörléséről szóló kormányjavaslatokat. Terítékre kerülne az Isztambuli Egyezmény is.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.