2020. június 1., 15:32

A D4/R7 építői tagadják, hogy milliós környezeti károkat okoztak

A D4/R7 társaság két fővállalkozója tagadja, hogy D4-es autópálya és az R7-es gyorsforgalmi út kivitelezésében környezeti károk keletkeztek.

D4R7
Fotó: Archívum
Illusztráció

A hatóságok környezetszennyezéssel és környezetkárosítással gyanúsították meg a cég vezető menedzsereit.

A gyanú szerint a vádlottak Dénesdtorcsmisérd mellett létesítettek illegális anyagkitermelőt, ezzel megkárosították a Csallóköz egyik védett területét. A társaság szégyenteljesnek és megalázónak tartja a rendőrség vádaskodását.

A társaság szerint érvényes szerződést kötött az érintett földterület tulajdonosaival kavicsbányászat céljából. A földjük használatáért fizettek, a kavics kitermeléséhez szükséges engedélyeket az érintett területektől egy másik szlovák cég szerezte be, amelyet a D4R7 bérelt fel.

A menedzser megjegyezte, az elsőfokú határozat nem vált véglegessé, mert a dénesdtorcsmisérdi polgármester fellebbezést nyújtott be területi eljárás miatt, így kizárható az, hogy a kár környezetszennyezés miatt történt.

A rendőrség állítása szerint a kavicsbányászat a község melletti telephelyen illegális volt, a D4R7-es cég viszont tagadja, hogy az engedélyezési eljárás során állítólag hibázott. A cég  állítja, hogy a rendőrség hamisan vádolta meg.  A társaság elismeri azt,  ha az engedély körül problémák vannak, de ez nem azt jelenti, hogy automatikusan veszélyezteti vagy károsítja a környezetet.

Számos szakértői véleményt nyújtottunk be, amelyek tudományos módszerekkel bizonyítják, hogy a kavics kitermelése a településen nem okozott kárt a környezetben

- mondta a cég vezetője.

A társaság rámutatott arra, hogy a felügyelő ügyész még januárban úgy döntött, hogy egy több mint 12,5 millió eurós számlát zárol. Ezeket a pénzeszközöket a munkavállalóknak és a beszállítóknak történő kifizetésekre szánták, amelyeket eleve nem lehet felhasználni a projekt kivitelezésére.

A rendőrség szombaton vádat emelt a cég menedzserei ellen, mert veszélyeztették a környezetet és 12,5 millió eurós kárt okoztak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.