2021. november 12., 16:36

A Csemadok-törvény átjutott az első akadályon

Pénteken, a pozsonyi parlament októberben kezdődött ülésének utolsó napi szavazásán került sor az ún. Csemadok-törvényre.

Már unták
Fotó: TASR

A javaslatot, amely fix összegű állami támogatást törvényesít a szlovákiai magyarság legrégebbi kulturális szervezetének, Gyimesi György (OĽaNO) képviselő nyújtotta be.

A törvényjavaslat első parlamenti vitája nem volt mentes a magyarság, illetve a Csemadok vezetőjének címzett kritikától, így Gyimesi képviselő, ahogy azt a ma7.sk számára elmondta, jobbnak tartotta, hogy az ülés legvégére napoltassa el a szavazást, hogy addig még békítő tárgyalásokat tudjon folytatni a kritikus hangok visszafogása végett.

Ez így is történt, pénteken a képviselő portálunknak megerősítette, hogy a kormánykoalíció részéről főleg a Boris Kollár vezette Sme rodina mozgalom parlamenti képviselőivel kellett többet egyeztetni és, ahogy azt a szavazás mutatta, az egyeztetések eredményre vezettek. A javaslatot ugyanis a pénteki szavazáson 117 jelenlevőből 76 igen szavazatal utalta a törvényhozás a második körbe.

Gyimesi elmondta, a megegyezés alapja, hogy a Matica slovenská is módosított törvény alapján jusson ezután támogatáshoz, illetve a Szlovákiában hivatalosan elismert további 12 nemzeti vagy etnikai kisebbségi közösség is garantált támogatáshoz jusson, ez utóbbiak a Kult Minor alapon keresztül.

A Maticáról, illetve a Kult Minorról szóló törvények módosítására várhatóan márciusig kerül sor, ezeket bevárja a Csemadok-törvény újabb vitája is, igy a három törvény szinte egyidőben, a jelek szerint jövő tavasszal számíthat az elfogadásra.

Gyimesi képviselő kitért a Csemadok-törvény parlamenti vitájával szinte párhuzamosan megjelent magyar kritikákra is, amelyeket úgy értékelt, hogy a Most-Híd platform politikusai nem tudták szó nélkül hagyni a javaslatát. Sajnálatosnak nevezte azt is, hogy ezekhez a kritikus hangokhoz asszisztált Bárdos Gyula Csemadok-elnök is, mindazok ellenére, hogy a törvényjavaslatot Bárdos elnök közreműködésével dolgozta ki.

Megjegyezte, amióta a parlamenti vita elkezdődött, a Csemadok részéről semmilyen módon nem kapott további javaslatokat, hogy a benyújtott anyagon valamit változtatni szeretnének. Hozzátette, bízik benne, hogy a javaslat a további vitában nem lesz megkérdőjelezve, szavai szerint a pénteki szavazás a szlovák oldal kedélyeinek lecsillapodását jelezte.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!