2022. október 28., 15:15

A Csehszlovák Köztársaság megalakulása alkalmából koszorúzott az államfő

Az első Csehszlovák Köztársaság megalakulása volt az előfeltétele Szlovákia és Csehország függetlenségének, és ez az az alap, amelyen ma is állunk – mondta Zuzana Čaputová köztársasági elnök a független csehszlovák állam megalakulásának évfordulója alkalmából.

Zuzana Čaputová
Fotó: TASR

Péntek délelőtt koszorút helyezett el a csehszlovák államiság emlékművénél és Milan Rastislav Štefánik pozsonyi emlékművénél.

Olyan személyiségeknek köszönhetően lett sikertörténet az első Csehszlovák Köztársaság, mint Tomáš Garrigue Masaryk és Milan Rastislav Štefánik, és ezeken az alapokon állunk ma is

- mondta az államfő.

Úgy fogalmazott, hogy

Csehszlovákia megalakulásával Szlovákia államalkotó nemzetté vált.

Elmondta, később fontos intézmények jöttek létre, és számos modern demokratikus intézkedést vezettek be, például a nők választójogát.

Az első Csehszlovák Köztársaság megalakulása óta 104 év telt el.

1918. október 28-án a prágai Csehszlovák Nemzeti Bizottság elfogadta a független Csehszlovák Köztársaság megalakításáról szóló törvényt, kikiáltotta a Csehszlovák Államot és átvette a hatalmat. Ezt követően október 30-án Turócszentmártonban nagygyűlést tartottak, itt mondta ki a szlovák nemzeti tanács a Csehszlovákiához való csatlakozást.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.