A cseh és lengyel határon is jöhet az antigénes tesztelés, a magyarról egyelőre nincs szó

2020. november 9., 17:15
ma7 | TASR

A külügyi tárca államtitkára, Martin Klus arról beszélt a TASR-nek, elképzelhetőnek tartja, hogy a cseh és lengyel határon antigén-teszt várja a Szlovákiába érkezőket. Ennek feltétele, hogy Lengyelországot a rizikós országok közé sorolják, erre a héten sor is kerülhet.

 

Fotó: TASR

Ülésezik a központi válságstáb is, Klus szerint már ma dönthetnek arról, mely határátkelőket zárják le. Az államtitkár azt mondja, meg kell várni az ukrán határon hétfőn indult tesztelés tapasztalatait, megoldható-e anyagilag és emberileg, mennyire lassítja le a közlekedést, stb. Nem lehet kizárni, hogy a héten Lengyelországot is a rizikós országok közé sorolják, de erről még tárgyalni kell - fogalmazott. Ha lezárnak egyes határátkelőket, akkor számítani lehet arra, a nyitottakon biztosan tesztelnek majd. 

Most úgy áll a helyzet, a szlovák határokon a belépéskor elfogadják az EU-tagállamokból származó PCR- éás antigén-teszteket. Ezen egyelőre nem terveznek változtatni.

Ha sikerül megoldani, elképzelhető, az ingázókat és diákokat is rendszeresen tesztelnék. Ha nem is mindegy egyes átlépéskor, de "akár kéthetente is" - közölte az államtitkár, kiemelve, csütörtökre várhatóak konkrét intézkedések, a járványügyi szakemberek akkor határoznak a rizikós országok körének bővítéséről.