2023. június 21., 13:21
Frissítve: 2023. jún. 21. 13:58

A Btk. 363-as paragrafusáról tárgyal az Alkotmánybíróság

A Btk. 363-as paragrafusáról tárgyal zárt ülésén az Alkotmánybíróság – tájékoztatott Martina Ferencová, az intézmény szóvivője.

Mi lesz vele?
Michal Šipoš (OĽaNO) és a bűvös szám
Fotó: TASR
Nem alkotmánysértő a Btk. 363-as paragrafusa – határozott szerdán az Alkotmánybíróság, elutasítva ezzel az államfő, valamint parlamenti képviselők egy csoportjának beadványát.

A testület döntéséről Ivan Fiačan, az Alkotmánybíróság elnöke és Miroslav Duriš alkotmánybíró fog tájékoztatni.

A 363-as paragrafus megvizsgálását parlamenti képviselők egy csoportja, majd Zuzana Čaputová államfő is kérte, az ő beadványa a Btk. 367-es paragrafusát is érinti.

A 363-as paragrafus lehetőséget biztosít a főügyésznek, hogy megsemmisítse a rendőrség vagy az ügyészség korábbi döntését, ha az eljárás során törvénysértésre került sor.

Az államfő beadványában rámutatott, hogy a főügyész ilyen döntéseit utólag már nem lehet felülvizsgálni. Ezért a paragrafus a jelenlegi formájában túlzott jogköröket biztosít a főügyésznek, amelyekkel beavatkozhat a bíróságok függetlenségébe.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.