2020. november 9., 17:27

A Bödör-féle kommandó kenőpénzért segíthetett tisztára mosni Gál Gábor ügyfeleit

A Tisztítótűz elnevezésű NAKA-akcióban, amelyben volt rendőrségi vezetők kerültek őrizetbe, Gál Gábor (Most-Híd) volt igazságügyi miniszter neve is említésre került. Az aktuality.sk információja szerint egyes dél-szlovákiai vállalkozók, akiknek korábban Gál Gábor volt a jogi képviselője, százezer eurókat fizettek a Bödör-maffiának, hogy az ellenük folyó vizsgálatokat számukra kedvező módon befolyásolják.

Gál Gábor
Fotó: TASR

A jelenlegi információk szerint az ún. Bödör-kommandót Tibor Gašpar, volt rendőrfőkapitány vezette, és jó pénzért cserébe olyan vállalkozóknak segítettek, akik ellen büntetőeljárás indult.

Az aktuality.sk szerint ilyen módon "intézte" ügyeit a vágfarkasdi, üzemanyagok felvásárlásával és forgalmazásával foglalkozó Jopi Trade cég is, amelyet korábban jogi ügyekben Gál Gábor képviselt az adóhivatallal szemben.

Konkrétan Jozef Kertész és Nagy Štefan üzletemberek által vezetett cégről van szó. A két vállalkozót a bíróság már a kilencvenes években elmarasztalta, amiért különböző adócsalásokat hajtottak végre. A két ismert dél-szlovákiai vállalkozó a nyilvánosság számára a Texasnak nevezett ügyről híresült el.

- emlékeztetett az aktuality.sk.

A lap már 2018-ban rámutatott, hogy a két vállalkozó jelenleg is hasonló "üzletpolitikát" folytat, mint korábban: rengeteg adóhátralékot halmoznak fel, cégeiket pedig nem egyszer strómanokra írják át. Kertész és Nagy nem kerülte el a rendőrség és az adóhatóság figyelmét (2017 óta olyan adóbűncselekmények vádjával kell szembenézniük, amelyek során milliós károkat okoztak), ám eddig mindig megúszták a nagyobb felelősségre vonást. 

A Jopi Trade kapcsán az aktuality.sk három kulcsszereplőről beszél: az egyik Bernard Slobodník, a NAKA korábbi vezetője, a másik Ľudovít Makó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi osztályának volt vezetője, a harmadik pedig František Böhm, a SIS (szlovák titkosszolgálat) korábbi munkatársa, akit Dušan Kováčikkal együtt azzal gyanúsítanak, hogy maffiózókkal álltak kapcsolatba.

Az aktuality.sk információ szerint a hálózat a következőképpen működött: annak érdekében, hogy Kertészt és cégét "békén hagyják", Böhm megvesztegette Slobodníkot, az ehhez szükséges pénzt pedig Makótól érkezett.

A hírportál azt írja, Slobodníknak kétszázezer euróért biztosítania kellett, hogy a Jopi Trade-ügyben a nyomozás úgy alakuljon, hogy az a vállalkozóknak a lehető legmegfelelőbb legyen. Magyarán: kétszázezerbe került, hogy a cég ügyeit eltussolják vagy ha ez nem sikerül, csak minimális büntetést szabjanak ki Kertésznek és társainak.

Én ilyen dolgokat nem csináltam. Hagyjanak békén. Csak be akarják sározni a nevem. Nem vesztegettem meg senkit"

- reagált az aktuality.sk azon kérdésére Kertész, hogy vajon biztosított-e a Bödör-Gašpar-féle rendőrségi maffia védelmet az ő és cége számára. 

Az ügy egyik érdekessége, hogy a Jopi Trade-nek korábban a Most-Híd volt igazságügyi minisztere, Gál Gábor kezelte a jogi ügyeit. Gál a céget több ügyben is képviselte.

Kertész nem kívánt  érdemben válaszolni a hírportál azon kérdésre sem, hogy kapcsolatban áll-e még Gál Gáborral. Ezt a volt igazságügyi miniszter sem erősítette meg a lapnak. Mint ismert, miután Gál a minisztérium élére került, felfüggesztette jogi tevékenységét, és azokat az ügyeket, amelyekkel foglalkozott, korábbi asszisztense, Karol Nagy vette át. 

Gál azonban februártól visszatért az ügyvédi praxishoz, ennek ellenére nem tudta megmondani az aktuality.sk-nak, hogy egykori kliense jogi ügyeit az ő cége kezeli-e. Ahogyan azt sem árulta el, hogy mikor találkozott legutóbb Kertésszel. 

Az exminiszter nem lát problémát abban, hogy még parlamenti képviselőként jogi képviselője volt egy olyan cégnek, amelynek tulajdonosai gyanús tevékenységet folytattak.

„Ha valakit adóügyekben képviselek, akkor adóügyekben képviselem. Ha pedig majd gyermekgyilkost képviselek, akkor gyermekgyilkost fogok képviselni" – mondta Gál.

Megosztás
Címkék