2022. március 25., 12:56

A bírósági reform körüli kaotikus viszonyokat bírálta az ellenzék

Boris Susko (Smer-SD), a parlament összeférhetetlenségi bizottságának elnöke úgy látja, hogy az igazságügyi reform körüli huzavona, a parlamenti megvitatás elnapolása övön aluli ütés a törvényalkotási folyamatra

Káosz és kapkodás
Boris Susko egy korábbi felvételen
Fotó: TASR

Az ellenzéki honatya azt nehezményezi, hogy kormány előre nem egyeztetett javaslatokat terjeszt a képviselők elé, majd amikor kiderül, hogy változtatásokat javasolnak, a második olvasatban folytatódik az egységes álláspont keresése és ha ez nem sikerül, a javaslat megvitatását elnapolják egy következő ülésig, amikor is a koalíció egy teljesen új tervezettel érkezik.

A legnagyobb ellenzéki párt teljes katasztrófának tartja, hogy a törvényalkotás folyamata során arról licitálnak, hol legyenek a járásbíróságok és hol szűnjenek meg. Tulajdonképpen szó sincs valamilyen koncepcióról vagy elemzésről, amelyre hivatkozni lehetne a célkitűzés megvalósításának folyamatában. Ennek az volna a lényege, hogy a bírósági eljárások hatékonyabbak és gyorsabbak legyenek. Ehelyett lobbicsoportok ügyködnek a képviselők és a régiók közötti egyeztetések során.

A végeredmény pedig az lesz, hogy egy teljesen új javaslat születik, mint amilyet az elején Mária Kolíková igazságügyi miniszter megfogalmazott. Ezt viszont semmiféle érveléssel nem tudja majd alátámasztani.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.