2020. május 26., 18:30

A Bírói Tanácsban palotaforradalom tört ki

A Bírói Tanács hat tagja kezdeményezte a testület elnökének Lenka Praženkovának a leváltását. Véleményük szerint, ha továbbra is a tisztségében maradna, az súlyosan veszélyeztetné az igazságszolgáltatás hitelességét és a jó hírét. Azt is a szemére vetik, hogy ismételten megsérti a kötelességeit.

Lenka Praženková Bírói Tanács
Fotó: TASR
Lenka Praženková, a Bírói Tanács elnöke

Minderről a javaslat egyik előterjesztője, a Legfelsőbb Bíróság nemrégen megválasztott tagja, Juraj Kliment tájékoztatta a szlovák sajtóirodát. Bízik abban, hogy a leváltáshoz lesz elegendő szavazat, sőt ha nem lenne erről meggyőződve, akkor nem is kezdeményezték volna az akciót.

Kliment cáfolta, hogy a Bírói Tanács elnöke szeretne lenni, akárcsak Katarína Javorčíková, akit nem régen választottak meg a testület tajává. Praženková ugyanakkor kedden kijelentette, hogy Javorčíkovának az a vágya, hogy bírói karrierjét a tanács elnökeként fejezze be. Meg nem nevezet források szerint az Alkotmánybíróság korábbi elnöke, Ján Mazák is esélyes az elnöki posztra.
Bírói Tanács ülése
A Bírói Tanács ülésezik

A Bírói Tanács jelenlegi elnökének 15 napon belül kellene összehívni a testületet, hogy megvitassa a beterjesztést. Amennyiben erre nem kerülne sor, akkor a javaslat beadásától számított 30 nap elteltével a Bírói Tanács automatikusan összeül és döntést hoz.

Megosztás
Címkék