2023. november 3., 10:13

A Bírói Tanács leváltott tagjai az Alkotmánybírósághoz fordulnak

A Szlovák Köztársaság Bírói Tanácsának két tagja, Katarína Javorčíková és Ľudovít Bradáč, akiket az új kormány csütörtöki (november 2.) ülésén visszahívott tisztségükből a döntés miatt az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Nem tetszik a döntés
Katarína Javorčíková - Ľudovít Bradáč
Fotó: TASR/ma7

A sajtónak szánt nyilatkozatában kifejtették:

A bírói tanács függetlenségének védelme érdekében, amely a bírói legitimitás alkotmányos szerve panasszal fordulunk a Szlovák Köztársaság Alkotmánybíróságához leváltásunk módja miatt."

A menesztésükről szóló döntést önkényesnek nevezték, amely akadályozza a tisztségük ellátását.

A kormány Katarína Javorčíková és Ľudovít Bradáč mellett a testület egyik további tagját, Eva Mišíkovát is menesztette és helyükre Ľudmila Joanidisovát, Martin Bezákot és Magdaléna Hromcovát nevezte ki.

A Bírói Tanács egy 18 tagú alkotmányos szerv, az elnökét és alelnökét is beeleértve.

Egy tagot a Szlovák Köztársaság Legfelsőbb Bíróságának és Legfelsőbb Közigazgatási Bíróságának a tagjai választanak. Nyolc bírót az egyéb bíróságok választanak meg, három-három tagot pedig a Nemzeti Tanács, a köztársasági elnök és a kormány nevez ki.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.